
Smażona baweta z masłem w stylu paryskim i pieczonym koprem włoskim
Składniki
na 10 porcji
- 2,5 kg frytek Aviko Pure & Rustic
- 350 g niesolonego masła (w temperaturze pokojowej)
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka kaparów, drobno posiekanych
- 2 łyżeczki suszonego estragonu
- 3 filety anchois w oliwie z oliwek, drobno posiekane
- 2 łyżeczki łagodnej mielonej papryki
- 2 łyżeczki mielonego curry
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 2 gałązki natki pietruszki, drobno posiekane
- 2 kg kopru włoskiego
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- gruba sól morska do smaku
- 1,5 kg bawety (w temperaturze pokojowej)

Sposób przygotowania
1. Umieść w misce 250 g masła z ketchupem, kaparami, estragonem, filetami anchois, papryką, curry, czosnkiem i pietruszką.
2. Całość dobrze rozgnieć widelcem i dopraw solą i pieprzem.
3. Zawiń masło w folię spożywczą jak cukierek i przechowuj w lodówce do czasu użycia.
4. Przed użyciem zimne masło pokrój w plastry.
5. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Pokrój koper na grubość ok. 1 cm i rozłóż na blachach do pieczenia.
6. Skrop fenkuł 6 łyżkami oliwy z oliwek i posyp solą morską do smaku. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 10-15 minut.
7. Roztop resztę masła na 2 dużych patelniach z pozostałymi 2 łyżkami oliwy z oliwek.
8. Bawetę podziel na 10 kawałków i posyp solą i pieprzem.
9. Smaż kawałki bawety przez 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią, a wnętrze będzie różowe lub wysmażone, według zamówienia gościa.
10. Pozostaw bawetę w folii aluminiowej na 5 minut.
11. Przygotuj frytki Pure & Rustic zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
12. Rozłóż bawetę na talerzach. Dodaj pieczony fenkuł. Podawaj z wcześniej przygotowanym masłem i frytkami.
Smacznego!
Dobra rada
Koper włoski możesz upiec wcześniej i podać jako sałatkę, wymieszany z rukolą i suszonymi pomidorami.