Burrata z chrupiącą pancettą i sałatką z rukoli i radicchio
Składniki
na 10 porcji
- 2,5 kg frytek Aviko Pure & Rustic
- 2 jajka
- 1 łyżka musztardy Dijon
- sok z 1 cytryny
- 450 ml oleju słonecznikowego
- 1 pęczek bazylii
- 100 g orzechów laskowych
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g pancetty
- 600 g sałaty radicchio lub czerwonej cykorii
- 200 g rukoli
- 150 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 100 ml octu balsamicznego
- 10 kulek burraty
Sposób przygotowania
1. Z jajek, musztardy, soku z cytryny i oleju przygotuj majonez.
2. Do majonezu dodaj liście bazylii i dobrze zmiksuj.
3. Pachnący majonez bazyliowy dopraw solą i pieprzem.
4. Posiekaj grubo orzechy laskowe.
5. Podpraż orzechy na suchej patelni na złoty kolor, co jakiś czas wstrząsając patelnią.
6. Piecz plastry pancetty partiami na oliwie z oliwek, aż będą chrupiące.
7. Połóż pancettę na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym, odsącz i ostudź.
8. Oczyść sałatę radicchio i pokrój w paski. Wymieszaj z rukolą.
9. Do sałat dodaj oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, ocet balsamiczny oraz sól i pieprz do smaku.
10. Posyp orzechami laskowymi, dodaj burratę i pancettę, ponownie skrop całość oliwą.
11. Przygotuj frytki Pure & Rustic zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
12. Serwuj danie z frytkami i majonezem bazyliowym w osobnej miseczce.
Smacznego!
Dobra rada
Możesz przygotować wersję dla wegetarian – zamiast pancetty podaj smażone grzyby, a danie wzbogać tapenadą truflową.