burger-z-chorizo-pieczona-papryka-i-karmelizowana-cebula-przepis-aviko

Burger z chorizo, pieczoną papryką i karmelizowaną cebulą

Składniki

na 10 porcji

  • 2 kg frytek Aviko Pure & Rustic
  • 1,2 kg mielonej wołowiny
  • 3 ząbki czosnku, sprasowane
  • 3 łyżki mielonej papryki
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 5 czerwonych papryk
  • 5 cebulek pokrojonych w plasterki
  • 3 kiełbasy chorizo pokrojone w plasterki
  • 10 bułek hamburgerowych
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • masło
  • majonez
  • roszponka
burger-z-chorizo-pieczona-papryka-i-karmelizowana-cebula-przepis-aviko

Sposób przygotowania

W misce wymieszaj mieloną wołowinę z czosnkiem, papryką, gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Z masy uformuj 10 hamburgerów tej samej wielkości. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Skrop papryki oliwą z oliwek i upiecz w piekarniku. Cebulę podsmaż na oliwie z oliwek. Następnie dodaj brązowy cukier, skarmelizuj i dodaj ocet balsamiczny. Wyczyść pieczoną paprykę i pokrój w długie paski. Przygotuj frytki Aviko Pure & Rustic zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie podgrzej na patelni 1 łyżkę oliwy z oliwek i trochę masła, i smaż hamburgery na średnim ogniu przez około 3 minuty z każdej strony, aż uzyskają złoto brązowy kolor. Następnie podsmaż chorizo do momentu uzyskania chrupkości. Złóż danie w następujący sposób:

  • posmaruj spód bułki majonezem
  • przykryj roszponką i pieczoną papryką
  • umieść gorący hamburger na sałacie i papryce
  • rozłóż na nim plastry chorizo i karmelizowaną cebulę
  • przykryj wierzchem bułki i podawaj z frytkami Aviko Pure & Rustic.

Smacznego!

Dobra rada

Świetnym dodatkiem do wysokiej jakości burgera będą także inne produkty premium od Aviko, np. frytki Super Crunch, frytki Grip ‘n Dip albo chrupiące kratki ziemniaczane.

Aviko super-chrupiace-frytki-ze-skorka-o-domowym-wygladzie na talerzu w restauracji