wolowina_po_burgundzku_z_gratinami_aviko

Wołowina po burgundzku z gratinami

Składniki

na 10 porcji

  • 10 szt. gratinów ziemniaczanych Aviko z serem ementaler i śmietanką
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 kg wołowiny, pokrojonej w kostkę
  • 2,5 cebule, grubo posiekane
  • 8 marchewek, grubo posiekanych
  • 2,5 łodygi selera, grubo posiekanego
  • 10 gałązek tymianku
  • 5 liści laurowych
  • 12 jagód jałowca
  • 5 goździków
  • 2 l czerwonego wina burgundzkiego
  • 125 g masła
  • 500 g boczku wędzonego, pokrojonego w paski
  • 8 łyżek mąki
  • 625 g pieczarek, pokrojonych w grubą kostkę
  • 375 g selera korzeniowego
  • 175 g sera ementaler
wolowina_po_burgundzku_z_gratinami_aviko

Sposób przygotowania

1. Zgnieć i obierz czosnek. Włóż go do miski razem z mięsem, cebulą, marchewką, selerem, tymiankiem i liściem laurowym.

2. Jagody jałowca zmiażdż w moździerzu i razem z goździkami, solą i pieprzem dodaj do mięsa.

3. Wlej wino i pozostaw mięso w marynacie na noc w lodówce, pod przykryciem.

4. Rozgrzej piekarnik do 95°C. Mięso z marynatą przelej na sito, żeby odcedzić płyn (płyn zostaw na później).

5. Usuń jagody jałowca, goździki, tymianek i liść laurowy z warzyw. Oddziel mięso od warzyw.

6. Roztop masło na patelni. Smaż paski boczku, aż będą chrupiące (przez około 4 minuty). Dodaj wołowinę i przyrumień ze wszystkich stron (przez około 5 minut). Pieczarki podsmażaj przez 3 minuty. Dodaj marynowane warzywa.

7. Posyp mięso i warzywa mąką i smaż przez 1 minutę. Na patelnię wlej płyn z marynaty i zagotuj.

8. Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego z pokrywką i duś całość w nagrzanym piekarniku przez 2,5 godziny.

9. Wyjmij gulasz z piekarnika, w razie potrzeby dodaj sól i pieprz do smaku.

10. Zwiększ temperaturę piekarnika na 220°C. W naczyniu do pieczenia ułóż 10 porcji z ułożonych kolejno na sobie: 1 plasterka selera, 1 gratina i na górze 1 plasterka sera. Piecz zgodnie z czasem podanym na opakowaniu gratinów.

11. Upieczone gratiny serwuj z gulaszem.

Smacznego!

Dobra rada

Mięso można również dusić w garnku na kuchence na bardzo małym ogniu przez 2 godziny.

gratiny-ziemniaczane-z-serem-ementaler-i-smietanka-aviko-serwis