Wołowina po burgundzku z gratinami
Składniki
na 10 porcji
- 10 szt. gratinów ziemniaczanych Aviko z serem ementaler i śmietanką
- 5 ząbków czosnku
- 2 kg wołowiny, pokrojonej w kostkę
- 2,5 cebule, grubo posiekane
- 8 marchewek, grubo posiekanych
- 2,5 łodygi selera, grubo posiekanego
- 10 gałązek tymianku
- 5 liści laurowych
- 12 jagód jałowca
- 5 goździków
- 2 l czerwonego wina burgundzkiego
- 125 g masła
- 500 g boczku wędzonego, pokrojonego w paski
- 8 łyżek mąki
- 625 g pieczarek, pokrojonych w grubą kostkę
- 375 g selera korzeniowego
- 175 g sera ementaler
Sposób przygotowania
1. Zgnieć i obierz czosnek. Włóż go do miski razem z mięsem, cebulą, marchewką, selerem, tymiankiem i liściem laurowym.
2. Jagody jałowca zmiażdż w moździerzu i razem z goździkami, solą i pieprzem dodaj do mięsa.
3. Wlej wino i pozostaw mięso w marynacie na noc w lodówce, pod przykryciem.
4. Rozgrzej piekarnik do 95°C. Mięso z marynatą przelej na sito, żeby odcedzić płyn (płyn zostaw na później).
5. Usuń jagody jałowca, goździki, tymianek i liść laurowy z warzyw. Oddziel mięso od warzyw.
6. Roztop masło na patelni. Smaż paski boczku, aż będą chrupiące (przez około 4 minuty). Dodaj wołowinę i przyrumień ze wszystkich stron (przez około 5 minut). Pieczarki podsmażaj przez 3 minuty. Dodaj marynowane warzywa.
7. Posyp mięso i warzywa mąką i smaż przez 1 minutę. Na patelnię wlej płyn z marynaty i zagotuj.
8. Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego z pokrywką i duś całość w nagrzanym piekarniku przez 2,5 godziny.
9. Wyjmij gulasz z piekarnika, w razie potrzeby dodaj sól i pieprz do smaku.
10. Zwiększ temperaturę piekarnika na 220°C. W naczyniu do pieczenia ułóż 10 porcji z ułożonych kolejno na sobie: 1 plasterka selera, 1 gratina i na górze 1 plasterka sera. Piecz zgodnie z czasem podanym na opakowaniu gratinów.
11. Upieczone gratiny serwuj z gulaszem.
Smacznego!
Dobra rada
Mięso można również dusić w garnku na kuchence na bardzo małym ogniu przez 2 godziny.