satay_udang_ze_slodko-kwasna_salatka_i_frytkami_ze_skorka_aviko

Satay udang ze słodko-kwaśną sałatką

Składniki

na 10 porcji

  • 2,5 kg frytek Aviko Pure & Rustic
  • 750 ml białego octu winnego
  • 600 g cukru
  • 4 łyżki nasion kopru włoskiego
  • 6 cm korzenia imbiru, pokrojonego
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 600 g ogórków
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • 100 ml słodkiego sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego
  • 20 szaszłyków z krewetek
  • 3 łyżki prażonych (czarnych) nasion sezamu
  • olej do smażenia
satay_udang_ze_slodko-kwasna_salatka_i_frytkami_ze_skorka_aviko

Sposób przygotowania

1. Zagotuj ocet winny z cukrem, nasionami kopru włoskiego i imbirem. Zaczekaj, aż cukier się rozpuści.

2. W międzyczasie przekrój pomidory na pół, a ogórki pokrój w kostkę lub plastry.

3. Pomidory i ogórki rozłóż do 10 słoików (o pojemności ok. 200 ml) i zalej słodko-kwaśną marynatą (jeszcze ciepłą).

4. Zakręć słoiki i ostudź. Przechowuj je w chłodnym miejscu do czasu użycia.

5. Zagotuj przecier pomidorowy z sosem sojowym i 250 ml wody. Zetrzyj czosnek do sosu i podgrzewaj przez kolejne 4 minuty.

6. Przygotuj frytki Pure & Rustic zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

7. Rozgrzej w międzyczasie olej słonecznikowy na 2 dużych patelniach. Szaszłyki z krewetek podsmażaj z obu stron przez 3 minuty.

8. Zalej połową sosu sojowego i podsmażaj jeszcze przez 1 minutę.

9. Rozłóż szaszłyki z krewetek na talerzach. Polej pozostałym sosem sojowym i posyp sezamem.

10. Podawaj z frytkami oraz słodko-kwaśnymi warzywami w słoiku.

Smacznego!

Dobra rada

Zamiast krewetek wypróbuj piersi kurczaka lub polędwiczki wieprzowe, a w wersji bezmięsnej - różyczki kalafiora.

Aviko super-chrupiace-frytki-ze-skorka-o-domowym-wygladzie na talerzu w restauracji