
Satay udang ze słodko-kwaśną sałatką
Składniki
na 10 porcji
- 2,5 kg frytek Aviko Pure & Rustic
- 750 ml białego octu winnego
- 600 g cukru
- 4 łyżki nasion kopru włoskiego
- 6 cm korzenia imbiru, pokrojonego
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 600 g ogórków
- 300 g przecieru pomidorowego
- 100 ml słodkiego sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek oleju słonecznikowego
- 20 szaszłyków z krewetek
- 3 łyżki prażonych (czarnych) nasion sezamu
- olej do smażenia

Sposób przygotowania
1. Zagotuj ocet winny z cukrem, nasionami kopru włoskiego i imbirem. Zaczekaj, aż cukier się rozpuści.
2. W międzyczasie przekrój pomidory na pół, a ogórki pokrój w kostkę lub plastry.
3. Pomidory i ogórki rozłóż do 10 słoików (o pojemności ok. 200 ml) i zalej słodko-kwaśną marynatą (jeszcze ciepłą).
4. Zakręć słoiki i ostudź. Przechowuj je w chłodnym miejscu do czasu użycia.
5. Zagotuj przecier pomidorowy z sosem sojowym i 250 ml wody. Zetrzyj czosnek do sosu i podgrzewaj przez kolejne 4 minuty.
6. Przygotuj frytki Pure & Rustic zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
7. Rozgrzej w międzyczasie olej słonecznikowy na 2 dużych patelniach. Szaszłyki z krewetek podsmażaj z obu stron przez 3 minuty.
8. Zalej połową sosu sojowego i podsmażaj jeszcze przez 1 minutę.
9. Rozłóż szaszłyki z krewetek na talerzach. Polej pozostałym sosem sojowym i posyp sezamem.
10. Podawaj z frytkami oraz słodko-kwaśnymi warzywami w słoiku.
Smacznego!
Dobra rada
Zamiast krewetek wypróbuj piersi kurczaka lub polędwiczki wieprzowe, a w wersji bezmięsnej - różyczki kalafiora.