burger-po-grecku-z-cukinia-szpinakiem-feta-i-sosem-tzatziki

Burger po grecku z cukinią, szpinakiem, serem feta i sosem tzatziki

Składniki

na 10 porcji

Sos:

  • 3 ogórki
  • 2 ząbki czosnku, sprasowane
  • 3 łyżki koperku, posiekane
  • 500 ml jogurtu greckiego
  • sól i pieprz

Hamburgery:

  • 1,2 kg mielonej wołowiny
  • 3 ząbki czosnku, sprasowane
  • 3 łyżki oregano, suszone
  • 3 łyżki mięty, posiekane
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • 10 bułek hamburgerowych

Dodatki:

  • 3 cukinie w cienkich plasterkach
  • 400 g szpinaku
  • 150 g sera feta
burger-po-grecku-z-cukinia-szpinakiem-feta-i-sosem-tzatziki

Sposób przygotowania

Ogórki na tzatziki przekrój na pół, usuń pestki i zetrzyj na tarce. Odsącz na sitku przez 5 minut. Następnie dodaj czosnek, koperek i jogurt, dopraw solą i pieprzem. W misce połącz wołowinę z czosnkiem, oregano, miętą, pieprzem i solą. Uformuj 10 hamburgerów. Przygotuj frytki Pure & Rustic zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinię zgrilluj. Na patelni podgrzej łyżkę oliwy i trochę masła, i smaż hamburgery na średnim ogniu przez ok. 3 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Złóż danie w całość w następujący sposób:

  • posmaruj spód bułki sosem tzatziki
  • połóż szpinak
  • połóż gorącego hamburgera
  • połóż cukinię i pokruszoną fetę
  • na całość nałóż jeszcze trochę sosu tzatziki, przykryj bułką i serwuj z frytkami Aviko Pure & Rustic.

Smacznego!

Aviko super-chrupiace-frytki-ze-skorka-o-domowym-wygladzie na talerzu w restauracji