Burger po grecku z cukinią, szpinakiem, serem feta i sosem tzatziki
Składniki
na 10 porcji
Sos:
- 3 ogórki
- 2 ząbki czosnku, sprasowane
- 3 łyżki koperku, posiekane
- 500 ml jogurtu greckiego
- sól i pieprz
Hamburgery:
- 1,2 kg mielonej wołowiny
- 3 ząbki czosnku, sprasowane
- 3 łyżki oregano, suszone
- 3 łyżki mięty, posiekane
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- masło
- 10 bułek hamburgerowych
Dodatki:
- 3 cukinie w cienkich plasterkach
- 400 g szpinaku
- 150 g sera feta
Sposób przygotowania
Ogórki na tzatziki przekrój na pół, usuń pestki i zetrzyj na tarce. Odsącz na sitku przez 5 minut. Następnie dodaj czosnek, koperek i jogurt, dopraw solą i pieprzem. W misce połącz wołowinę z czosnkiem, oregano, miętą, pieprzem i solą. Uformuj 10 hamburgerów. Przygotuj frytki Pure & Rustic zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinię zgrilluj. Na patelni podgrzej łyżkę oliwy i trochę masła, i smaż hamburgery na średnim ogniu przez ok. 3 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Złóż danie w całość w następujący sposób:
- posmaruj spód bułki sosem tzatziki
- połóż szpinak
- połóż gorącego hamburgera
- połóż cukinię i pokruszoną fetę
- na całość nałóż jeszcze trochę sosu tzatziki, przykryj bułką i serwuj z frytkami Aviko Pure & Rustic.
Smacznego!