rosti_bites_w_stylu_patatas_bravas przepis aviko gastronomia

Rösti Bites w stylu ”patatas bravas”

Składniki

3 porcje

Na sos “bravas”

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • ½ filiżanki puree pomidorowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki czerwonego octu winnego
  • Sól i pieprz do smaku

Na sos ranczerski

½ filiżanki sosu ranczerskiego (może być gotowy)

Na dekorację

  • Pokruszony chrupiący boczek
  • Posiekana natka pietruszki
rosti_bites_w_stylu_patatas_bravas przepis aviko gastronomia

Sposób przygotowania

Przygotuj Aviko Rösti Bites zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.

Przygotuj sos „bravas”.

Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i czosnek i podsmażaj, aż zmiękną. Dodaj pastę pomidorową i gotuj przez minutę, następnie dodaj puree pomidorowe i wędzoną paprykę. Gotuj na wolnym ogniu 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj ocet winny i dopraw solą i pieprzem.

Przygotuj sos ranczerski.

Jeśli używasz gotowego sosu, możesz dodać wędzoną paprykę lub czosnek w proszku, żeby podkręcić smak.

Złóż danie.

Nałóż solidną porcję sosu “bravas” na talerz lub miskę. Rozłóż przekąski ziemniaczane Aviko Rösti Bites na sosie. Polej sosem ranczerskim lub podaj go w osobnej miseczce.

Udekoruj i podawaj.

Posyp kawałkami chrupiącego bekonu i natką pietruszki. Podawaj na ciepło.

Wskazówka od szefa kuchni

To danie jest pyszną fuzją kuchni szwajcarskiej i hiszpańskiej. Pikantny sos “bravas” połączony z chłodnym sosem ranczerskim i chrupiącymi przekąskami w stylu rösti zachwycą każdego gościa.

mini-przekaski-typu-rosti-do-piekarnika-konwekcji-aviko-serwis