Rösti Bites z przyprawą masala i sosem tamaryndowym
Składniki
- 48 szt. Aviko Rösti Bites
- 1 łyżeczka przyprawy chaat masala
- ½ łyżeczki mielonej kurkumy
- Sól do smaku
Na sos tamaryndowy
- ¼ filiżanki pasty tamaryndowej
- ¼ filiżanki wrzącej wody
- 2 łyżki cukru
- ½ łyżeczki mielonego kuminu
- Sól do smaku
Na sos jogurtowy
- 1 filiżanka jogurtu greckiego
- Sok z połowy limonki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól do smaku
Na dekorację
- 1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie plastry
- 1 zielone chili, pokrojone w plastry
- 1 łyżka nasion kolendry, delikatnie rozgniecionych
- 1 łyżeczka nasion czarnuszki
- Świeża posiekana kolendra
Sposób przygotowania
Przygotuj sos tamaryndowy.
Rozpuść pastę tamaryndową we wrzątku i przepuść przez sitko, żeby pozbyć się ewentualnych grudek. Dodaj cukier, kumin i sól.
Przygotuj sos jogurtowy.
W miseczce umieść jogurt, sok z limonki, oliwę i sól. Wymieszaj, żeby uzyskać gładką, kremową konsystencję.
Przygotuj Aviko Rösti Bites według instrukcji na opakowaniu.
Odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Jeszcze gorące przekąski obtocz w przyprawie chaat masala, kurkumie i soli.
Złóż danie.
Na talerzu rozsmaruj porcję sosu jogurtowego. Na nim rozłóż przyprawione Aviko Rösti Bites. Polej sosem tamaryndowym. Posyp plasterkami cebuli, zielonym chili, nasionami kolendry i czarnuszki. Udekoruj posiekaną kolendrą. Serwuj tak przygotowane przekąski ziemniaczane z dodatkowo ustawionymi w miseczkach sosem tamaryndowym i jogurtowym.
Wskazówka od szefa kuchni
Pikantny sos tamaryndowy i rozgrzewająca przyprawa masala stanowią doskonały kontrast dla chłodnego sosu jogurtowego i chrupiących przekąsek ziemniaczanych. Danie świetnie sprawdzi się jako przystawka lub przekąska.