przepis-placki-ziemniaczane-a-la-burger

Placki ziemniaczane a’la burger

Składniki (1 porcja) 

  • 3 placki ziemniaczane Aviko 
  • 100 g camembert bites Aviko 
  • 50 g ogórków  
  • 20 g cebuli białej 
  • 20 g grzybków marynowanych 
  • 20 g ogórków konserwowych 
  • 20 g majonezu 
  • 20 g boczku wędzonego w plastrach 
  • 30 g ziemniaków obranych 
  • 10 g szczypiorku 
  • 5 g musztardy sarepskiej 
  • 5 ml oleju 
  • 5 ml oliwy z oliwek 
  • 20 ml wody 
  • 5 ml octu ryżowego lub jabłkowego 
  • 5 g brązowego cukru 
  • 2 g czosnku 
  • 0,5 g sezamu 
  • papryka słodka lub ostra 
  • sól 
  • pieprz 
placki-ziemniaczane-aviko-serwis
Panierowane przekąski z serem camembert Aviko na desce

Sposób przygotowania  

  1. Placki ziemniaczane i camembert bites przygotuj według instrukcji na opakowaniu.  
  2. Ogórki po koreańsku: świeże ogórki pokrój w grubą kostkę, a 100 g cebuli w małą, zasyp solą, wymieszaj i odstaw na godzinę.  
  3. Marynata: zmieszaj, wodę, olej, oliwę, pokrój drobno szczypiorek i czosnek, dodaj cukier, paprykę, sól, pieprz i ocet, wymieszaj.  
  4. Ogórki po koreańsku odsącz z wody i zalej marynatą, dodaj uprażone nasiona sezamu.  
  5. Sos tatarski: marynowane grzyby i ogórki kiszone oraz 100 g cebuli pokrój w drobną kostkę, dodaj majonez, musztardę, marynatę z ogórków, dopraw solą i pieprzem.  
  6. Boczek przełóż papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C przez 15-20 minut.  
  7. Chrust ziemniaczany: obranego ziemniaka pokrój cienko na plastry, a później w cienkie zapałki. Wypłucz w ziemnej wodzie, osusz i usmaż na złoty kolor jak frytki.  
  8. Układaj na talerzu kolejno: placki, bekon, ogórki po koreańsku, placki, sos tatarski, camembert bites, chrust ziemniaczany.