Poke Bowl z kuleczkami z serkiem śmietankowym
Składniki
1 porcja
- 5 kuleczek nadziewanych serkiem śmietankowym od Aviko
- 100 g świeżego łososia pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki sosu unagi (z węgorza)
- ¼ filiżanki wodorostów Wakame
- ¼ filiżanki edamame, obranej z łupin i ugotowanej
- Marynowany imbir do smaku
- ¼ filiżanki ugotowanej kukurydzy
- 1 arkusz nori, pokrojony na cienkie paski
- 1 łyżka sosu sriracha
- 2 łyżki majonezu
- Sos Poke
Do ryżu
- 1 filiżanka ryżu do sushi
- 1 ¼ filiżanki wody
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka cukru
- ½ łyżeczki soli
Sposób przygotowania
Przygotuj ryż.
Przepłucz ryż w zimnej wodzie tyle razy, aż woda będzie czysta. Ugotuj ryż i kiedy będzie jeszcze ciepły, dodaj do niego ocet ryżowy, cukier i sól. Schłodź do temperatury pokojowej.
Przygotuj majonez sriracha.
W miseczce wymieszaj majonez z sosem sriracha. Odstaw na bok.
Przygotuj Aviko Cream Cheese Bites zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Zostaw na ręczniku papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Złóż Poke Bowl.
Na dnie miski rozłóż ryż. Wrzuć łososia i skrop go sosem unagi. Dodaj wakame, edamame, kukurydzę i marynowany imbir. Na koniec wrzuć kuleczki z serkiem śmietankowym i rozłóż na całości paseczki nori.
Udekoruj i podawaj.
Polej składniki bowla majonezem sriracha i sosem Poke. Serwuj od razu i pozwól gościom cieszyć się pyszną kombinacją smaków, kolorów i tekstur!
Wskazówka od szefa kuchni
Ten Poke Bowl łączy kremowość serowych kuleczek ze świeżym, orzeźwiającym smakiem klasycznych składników poke. Całości dopełnia słone unagi i pikantny majonez sriracha. To świetne danie na każdą porę dnia. Docenią je miłośnicy fuzji smaków Japonii i Zachodu.