poke_bowl_z_kuleczkami_z_serkiem_smietankowym przepis Aviko gastronomia

Poke Bowl z kuleczkami z serkiem śmietankowym

Składniki

1 porcja

  • 5 kuleczek nadziewanych serkiem śmietankowym od Aviko
  • 100 g świeżego łososia pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki sosu unagi (z węgorza)
  • ¼ filiżanki wodorostów Wakame
  • ¼ filiżanki edamame, obranej z łupin i ugotowanej
  • Marynowany imbir do smaku
  • ¼ filiżanki ugotowanej kukurydzy
  • 1 arkusz nori, pokrojony na cienkie paski
  • 1 łyżka sosu sriracha
  • 2 łyżki majonezu
  • Sos Poke

 Do ryżu

  • 1 filiżanka ryżu do sushi
  • 1 ¼ filiżanki wody
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki soli
poke_bowl_z_kuleczkami_z_serkiem_smietankowym przepis Aviko gastronomia

Sposób przygotowania

Przygotuj ryż.

Przepłucz ryż w zimnej wodzie tyle razy, aż woda będzie czysta. Ugotuj ryż i kiedy będzie jeszcze ciepły, dodaj do niego ocet ryżowy, cukier i sól. Schłodź do temperatury pokojowej.

Przygotuj majonez sriracha.

W miseczce wymieszaj majonez z sosem sriracha. Odstaw na bok.

Przygotuj Aviko Cream Cheese Bites zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Zostaw na ręczniku papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Złóż Poke Bowl.

Na dnie miski rozłóż ryż. Wrzuć łososia i skrop go sosem unagi. Dodaj wakame, edamame, kukurydzę i marynowany imbir. Na koniec wrzuć kuleczki z serkiem śmietankowym i rozłóż na całości paseczki nori.

Udekoruj i podawaj.

Polej składniki bowla majonezem sriracha i sosem Poke. Serwuj od razu i pozwól gościom cieszyć się pyszną kombinacją smaków, kolorów i tekstur!

Wskazówka od szefa kuchni

Ten Poke Bowl łączy kremowość serowych kuleczek ze świeżym, orzeźwiającym smakiem klasycznych składników poke. Całości dopełnia słone unagi i pikantny majonez sriracha. To świetne danie na każdą porę dnia. Docenią je miłośnicy fuzji smaków Japonii i Zachodu.

kuleczki-nadziewane-serkiem-smietankowym-aviko-na-desce