Śródziemnomorska sałatka z mozzarellą i oliwkami
Składniki
2 porcje
- 4 paluszki z serem mozzarella od Aviko
- 8 kuleczek nadziewanych serkiem śmietankowym od Aviko
- 1 filiżanka kolorowych pomidorków cherry, przekrojonych na połówki
- 1 kulka mozzarelli, rozerwana na mniejsze kawałki
- ¼ filiżanki plasterków marynowanej czerwonej cebuli
- 2 łyżki sosu na bazie oliwy (przygotuj sos wg uznania)
- ½ filiżanki zielonych oliwek, wypestkowanych i przekrojonych na połówki
- 2 filiżanki rukoli
- 1 filiżanka młodego szpinaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Plasterki rzodkiewki do przybrania
- Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Przygotuj Aviko Mozzarella Sticks i Aviko Cream Cheese Bites według instrukcji na opakowaniach.
Połóż na ręczniku papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Zamarynuj czerwoną cebulę.
Pokrój cebulę w cienkie plasterki i marynuj w zalewie z octu, wody i szczypty cukru przez co najmniej 30 minut. Następnie odsącz.
Skomponuj sałatkę.
W dużej misce wymieszaj rukolę i szpinak. Dodaj pomidorki, mozzarellę, marynowaną cebulę i oliwki. Paluszki z serem mozzarella pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do sałatki razem z kuleczkami z serkiem śmietankowym.
Udekoruj.
Skrop sałatkę sosem na bazie oliwy. Dopraw solą i pieprzem i delikatnie wymieszaj. Udekoruj plasterkami rzodkiewki i podawaj.
Wskazówka od szefa kuchni
Ta śródziemnomorska sałatka to symfonia smaków i tekstur, z kremowym serkiem, chrupiącymi warzywami i słoną nutą oliwek, a wszystko połączone sosem. Sałatka może być samodzielnym daniem albo dodatkiem do karty dań głównych.