srodziemnomorska_salatka_z_mozzarella_i_oliwkami przepis Aviko gastronomia

Śródziemnomorska sałatka z mozzarellą i oliwkami

Składniki

2 porcje

  • 4 paluszki z serem mozzarella od Aviko
  • 8 kuleczek nadziewanych serkiem śmietankowym od Aviko
  • 1 filiżanka kolorowych pomidorków cherry, przekrojonych na połówki
  • 1 kulka mozzarelli, rozerwana na mniejsze kawałki
  • ¼ filiżanki plasterków marynowanej czerwonej cebuli
  • 2 łyżki sosu na bazie oliwy (przygotuj sos wg uznania)
  • ½ filiżanki zielonych oliwek, wypestkowanych i przekrojonych na połówki
  • 2 filiżanki rukoli
  • 1 filiżanka młodego szpinaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Plasterki rzodkiewki do przybrania
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
srodziemnomorska_salatka_z_mozzarella_i_oliwkami przepis Aviko gastronomia

Sposób przygotowania

Przygotuj Aviko Mozzarella Sticks i Aviko Cream Cheese Bites według instrukcji na opakowaniach.

Połóż na ręczniku papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Zamarynuj czerwoną cebulę.

Pokrój cebulę w cienkie plasterki i marynuj w zalewie z octu, wody i szczypty cukru przez co najmniej 30 minut. Następnie odsącz.

Skomponuj sałatkę.

W dużej misce wymieszaj rukolę i szpinak. Dodaj pomidorki, mozzarellę, marynowaną cebulę i oliwki. Paluszki z serem mozzarella pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do sałatki razem z kuleczkami z serkiem śmietankowym.

Udekoruj.

Skrop sałatkę sosem na bazie oliwy. Dopraw solą i pieprzem i delikatnie wymieszaj. Udekoruj plasterkami rzodkiewki i podawaj.

Wskazówka od szefa kuchni

Ta śródziemnomorska sałatka to symfonia smaków i tekstur, z kremowym serkiem, chrupiącymi warzywami i słoną nutą oliwek, a wszystko połączone sosem. Sałatka może być samodzielnym daniem albo dodatkiem do karty dań głównych.

paluszki-z-serem-mozzarella-aviko-serwis
kuleczki-nadziewane-serkiem-smietankowym-aviko-na-desce