Składniki (1 porcja):
- 3 placki ziemniaczane Aviko
- 80 g awokado
- 1 g chrzanu wasabi
- 20 g chleba pumpernikiel
- 50 g wędzonego łososia
- 10 g cebuli czerwonej
- 10 g ogórka świeżego
- 5 g kopru
- 5 ml oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Placki ziemniaczane przygotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Mus z awokado: obrane awokado zmiksuj z chrzanem wasabi, dopraw solą do smaku.
- Tatar z łososia wędzonego: łososia, cebulę i świeżego ogórka pokrój w drobną kostkę, dopraw oliwą, koprem, solą i pieprzem do smaku.
- Pumpernikiel: pokrój pumpernikiel na grubą kostkę i wysusz w piekarniku w temperaturze 140°C przez 2 godziny.
- Wyłóż placki na talerz, na nich układaj kolejno: mus z awokado, tatar z łososia, posyp pumperniklem.