placki-ziemniaczane-z-musem-z-awokado-i-wasabi-z-tatarem-z-wedzonego-lososia

Placki ziemniaczane z musem z awokado i wasabi z tatarem z łososia

Składniki (1 porcja): 

  • 3 placki ziemniaczane Aviko  
  • 80 g awokado 
  • 1 g chrzanu wasabi 
  • 20 g chleba pumpernikiel 
  • 50 g wędzonego łososia 
  • 10 g cebuli czerwonej 
  • 10 g ogórka świeżego 
  • 5 g kopru 
  • 5 ml oliwy z oliwek 
  • pieprz  
  • sól 
placki-ziemniaczane-aviko-serwis

Sposób przygotowania 

  1. Placki ziemniaczane przygotuj według instrukcji na opakowaniu. 
  2. Mus z awokado: obrane awokado zmiksuj z chrzanem wasabi, dopraw solą do smaku. 
  3. Tatar z łososia wędzonego: łososia, cebulę i świeżego ogórka pokrój w drobną kostkę, dopraw oliwą, koprem, solą i pieprzem do smaku. 
  4. Pumpernikiel: pokrój pumpernikiel na grubą kostkę i wysusz w piekarniku w temperaturze 140°C przez 2 godziny. 
  5. Wyłóż placki na talerz, na nich układaj kolejno: mus z awokado, tatar z łososia, posyp pumperniklem.