Półmisek gratinów
Składniki
Z TRUFLAMI I SZYNKĄ SERRANO
- 2 łyżeczki tapenady truflowej
- 50 g czarnych oliwek bez pestek
- 4-8 plasterków szynki serrano
- 1 gałązka pietruszki
Z KOZIM SEREM, BURAKIEM I KOPERKIEM
- 75 g świeżego koziego sera śmietankowego
- 2 małe, ugotowane buraki (50 g każdy)
- 1 gałązka kopru
Z CAMEMBERTEM, DUSZONĄ GRUSZKĄ I TYMIANKIEM
- 100 g sera camembert
- 3 gotowe duszone gruszki
- 2 gałązki tymianku
Z CZERWONYM PESTO, MOZZARELLĄ I SHIITAKE
- 2 łyżki czerwonego pesto
- 1 kulka mozzarelli (125 g)
- 4 grzyby shiitake
- 1 gałązka bazylii
Użyte produkty
Sposób przygotowania
1. Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Kładziemy gratiny na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Pieczemy gratiny w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut, aż uzyskają złotobrązowy kolor i będą upieczone.
3. Gratiny z truflami i szynką serrano: Smarujemy gratiny tapenadą, na wierzchu rozkładamy oliwki i posypujemy pieprzem do smaku. Owijamy każdy gratin 1-2 plasterkami szynki serrano.
4. Gratiny z kozim serem, burakami i koperkiem: Smarujemy gratiny kremowym kozim serem. Przekrajamy buraki na pół, kroimy w plasterki i kładziemy na boku. Wyjęte z piekarnika gratiny posypujemy pieprzem do smaku i posiekanym koperkiem.
5. Gratiny z camembertem, duszoną gruszką i tymiankiem: Na gratinie układamy plastry sera camembert. Na wierzchu kładziemy kawałki duszonej gruszki. Wyjęte z piekarnika gratiny posypujemy pieprzem do smaku i kilkoma listkami tymianku.
6. Gratiny z czerwonym pesto, mozzarellą i shiitake: Smarujemy gratiny pesto. Kroimy mozzarellę na plasterki i przekrajamy shiitake na pół. Układamy je na gratinach. Posypujemy pieprzem do smaku. Dekorujemy gratiny z piekarnika listkami bazylii.