przepis-polmisek-gratinow

Półmisek gratinów

Składniki

Z TRUFLAMI I SZYNKĄ SERRANO

  • 2 łyżeczki tapenady truflowej
  • 50 g czarnych oliwek bez pestek
  • 4-8 plasterków szynki serrano
  • 1 gałązka pietruszki

Z KOZIM SEREM, BURAKIEM I KOPERKIEM

  • 75 g świeżego koziego sera śmietankowego
  • 2 małe, ugotowane buraki (50 g każdy)
  • 1 gałązka kopru

Z CAMEMBERTEM, DUSZONĄ GRUSZKĄ I TYMIANKIEM

  • 100 g sera camembert
  • 3 gotowe duszone gruszki
  • 2 gałązki tymianku

Z CZERWONYM PESTO, MOZZARELLĄ I SHIITAKE

  • 2 łyżki czerwonego pesto
  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • 4 grzyby shiitake
  • 1 gałązka bazylii
gratiny-ziemniaczane-z-serem-ementaler-i-smietanka-aviko-serwis

Sposób przygotowania

1. Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Kładziemy gratiny na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

2. Pieczemy gratiny w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut, aż uzyskają złotobrązowy kolor i będą upieczone.

3. Gratiny z truflami i szynką serrano: Smarujemy gratiny tapenadą, na wierzchu rozkładamy oliwki i posypujemy pieprzem do smaku. Owijamy każdy gratin 1-2 plasterkami szynki serrano.

4. Gratiny z kozim serem, burakami i koperkiem: Smarujemy gratiny kremowym kozim serem. Przekrajamy buraki na pół, kroimy w plasterki i kładziemy na boku. Wyjęte z piekarnika gratiny posypujemy pieprzem do smaku i posiekanym koperkiem.

5. Gratiny z camembertem, duszoną gruszką i tymiankiem: Na gratinie układamy plastry sera camembert. Na wierzchu kładziemy kawałki duszonej gruszki. Wyjęte z piekarnika gratiny posypujemy pieprzem do smaku i kilkoma listkami tymianku.

6. Gratiny z czerwonym pesto, mozzarellą i shiitake: Smarujemy gratiny pesto. Kroimy mozzarellę na plasterki i przekrajamy shiitake na pół. Układamy je na gratinach. Posypujemy pieprzem do smaku. Dekorujemy gratiny z piekarnika listkami bazylii.