frytki_z_batatow_w_stylu_loaded_z_dipem_pomidorowo-limonkowo-kardamonowym przepis Aviko gastronomia

Frytki z batatów w stylu “loaded” z dipem pomidorowo-limonkowo-kardamonowym

Składniki

4 porcje

Na frytki

  • 500 g frytek z batatów Aviko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka syropu klonowego

Na dip

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1 zielone chili, drobno pokrojone
  • 1 szalotka, drobno pokrojona
  • 4 pomidory śliwkowe, pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu
  • Sok i skórka z 1 limonki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
frytki_z_batatow_w_stylu_loaded_z_dipem_pomidorowo-limonkowo-kardamonowym przepis Aviko gastronomia

Sposób przygotowania

Przygotuj frytki z batatów Aviko według instrukcji na opakowaniu.

Od razu po usmażeniu wymieszaj w misce frytki z mieszanką przypraw i oliwą, na końcu dodaj syrop klonowy i wstrząsaj miską, aż syrop oblepi frytki.

Przygotuj dip.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek, chili i szalotkę, aż zmiękną. Dodaj pomidory i pastę pomidorową i gotuj całość przez kilka minut. Następnie wsyp cukier, kardamon i kumin. Gotuj do momentu, aż pomidory się rozpadną, a sos stanie gęsty. Na koniec dodaj sok i skórkę z limonki oraz świeży koperek. Dopraw solą i pieprzem.

Serwuj gorące frytki obtoczone w przyprawach na sosie pomidorowo-limonkowo-kardamonowym. Możesz także podać sos w osobnej miseczce. Opcjonalnie możesz także dodać drugi sos – chimichurri.

Wskazówka od szefa kuchni

Słodycz syropu klonowego idealnie komponuje się z przyprawami i nadaje delikatną karmelową nutę całemu daniu.

frytki z batatów Aviko ze sznyclem produkty do gastronomii

Produkty Aviko użyte w tym przepisie