Frytki z batatów w stylu “loaded” z dipem pomidorowo-limonkowo-kardamonowym
Składniki
4 porcje
Na frytki
- 500 g frytek z batatów Aviko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka syropu klonowego
Na dip
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 1 zielone chili, drobno pokrojone
- 1 szalotka, drobno pokrojona
- 4 pomidory śliwkowe, pokrojone w kostkę
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- ½ łyżeczki mielonego kuminu
- Sok i skórka z 1 limonki
- 1 łyżka posiekanego koperku
Sposób przygotowania
Przygotuj frytki z batatów Aviko według instrukcji na opakowaniu.
Od razu po usmażeniu wymieszaj w misce frytki z mieszanką przypraw i oliwą, na końcu dodaj syrop klonowy i wstrząsaj miską, aż syrop oblepi frytki.
Przygotuj dip.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek, chili i szalotkę, aż zmiękną. Dodaj pomidory i pastę pomidorową i gotuj całość przez kilka minut. Następnie wsyp cukier, kardamon i kumin. Gotuj do momentu, aż pomidory się rozpadną, a sos stanie gęsty. Na koniec dodaj sok i skórkę z limonki oraz świeży koperek. Dopraw solą i pieprzem.
Serwuj gorące frytki obtoczone w przyprawach na sosie pomidorowo-limonkowo-kardamonowym. Możesz także podać sos w osobnej miseczce. Opcjonalnie możesz także dodać drugi sos – chimichurri.
Wskazówka od szefa kuchni
Słodycz syropu klonowego idealnie komponuje się z przyprawami i nadaje delikatną karmelową nutę całemu daniu.