Loaded fries z jagnięcym tagine
Składniki
4 porcje
Na jagnięcy tagine
- 500 g pokrojonej w kostkę jagnięciny
- 1 biała cebula, pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki marokańskiej mieszanki przypraw Ras el Hanout
- 1 łyżeczka pasty harissa
- 400 g posiekanych pomidorów
- 500 ml bulionu drobiowego
- 15 ml oliwy z oliwek
Na dressing tahini
- 50 g pasty tahini
- 10 ml wody
- 10 ml oliwy z oliwek
- Sok z 1 cytryny
- ½ łyżeczki soli
- 1 ząbek czosnku
- Garść natki pietruszki
Do dekoracji
- 20 g posiekanych migdałów
- 10 g nasion granatu
- Garść liści kolendry
Sposób przygotowania
- Obtocz jagnięcinę w połowie mieszanki Ras el Hanout i obsmaż w naczyniu żaroodpornym, aż będzie delikatnie brązowa.
- Wyjmij jagnięcinę z naczynia, a wrzuć do niego cebulę i zeszklij.
- Rozgnieć czosnek, dodaj do cebuli i podsmażaj przez ok. minutę.
- Dodaj resztę mieszanki przypraw Ras el Hanout, smaż kolejne 30 sekund, a następnie dodaj pomidory, pastę harissa i bulion.
- Wrzuć z powrotem jagnięcinę do naczynia i pozostałych składników i duś na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny, aż mięso zrobi się miękkie.
- Przygotuj frytki Aviko Grip ‘n Dip Skin on według instrukcji na opakowaniu.
- Połącz składniki dressingu, żeby uzyskać gładką konsystencję.
- Rozłóż frytki na talerzach, na nich porozkładaj kawałki jagnięciny i całość polej dressingiem tahini, posyp migdałami, nasionami granatu i kolendrą.