loaded_fries_z_jagniecym_tagine przepis Aviko do restauracji

Loaded fries z jagnięcym tagine

Składniki

4 porcje

Na jagnięcy tagine

  • 500 g pokrojonej w kostkę jagnięciny
  • 1 biała cebula, pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki marokańskiej mieszanki przypraw Ras el Hanout
  • 1 łyżeczka pasty harissa
  • 400 g posiekanych pomidorów
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 15 ml oliwy z oliwek

Na dressing tahini

  • 50 g pasty tahini
  • 10 ml wody
  • 10 ml oliwy z oliwek
  • Sok z 1 cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku
  • Garść natki pietruszki

Do dekoracji

  • 20 g posiekanych migdałów
  • 10 g nasion granatu
  • Garść liści kolendry
loaded_fries_z_jagniecym_tagine przepis Aviko do restauracji

Sposób przygotowania

  1. Obtocz jagnięcinę w połowie mieszanki Ras el Hanout i obsmaż w naczyniu żaroodpornym, aż będzie delikatnie brązowa.
  2. Wyjmij jagnięcinę z naczynia, a wrzuć do niego cebulę i zeszklij.
  3. Rozgnieć czosnek, dodaj do cebuli i podsmażaj przez ok. minutę.
  4. Dodaj resztę mieszanki przypraw Ras el Hanout, smaż kolejne 30 sekund, a następnie dodaj pomidory, pastę harissa i bulion.
  5. Wrzuć z powrotem jagnięcinę do naczynia i pozostałych składników i duś na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny, aż mięso zrobi się miękkie.
  6. Przygotuj frytki Aviko Grip ‘n Dip Skin on według instrukcji na opakowaniu.
  7. Połącz składniki dressingu, żeby uzyskać gładką konsystencję.
  8. Rozłóż frytki na talerzach, na nich porozkładaj kawałki jagnięciny i całość polej dressingiem tahini, posyp migdałami, nasionami granatu i kolendrą.
superchrupiace-frytki-w-ksztalcie-u-ze-skorka-aviko-serwis