Tortille z frytkami z batatów
Składniki
na 10 porcji
- 1,5 kg frytek z batatów Aviko
- 10 tortilli pszennych (o średnicy 20 cm)
- 1 czerwona cebula
- 200 g sałaty lodowej (porwanej na drobne kawałki)
- 300 g guacamole
- 150 g startego sera cheddar
- drobno posiekana papryczka chilli
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Włóż tortille do okrągłych naczyń żaroodpornych (o średnicy ok. 15 cm), nadając im kształt tych naczyń. Piecz tortille w nagrzanym piekarniku przez 8-10 minut, aż się zarumienią i będą chrupiące.
2. Pokrój cebulę w cienkie krążki.
3. Przygotuj frytki z batatów zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4. Napełnij tortille frytkami z batatów i połóż na nich sałatę lodową oraz krążki cebuli.
5. Nałóż na każdą porcję łyżkę guacamole i posyp serem oraz odrobiną papryczki chili do smaku.
Smacznego!
Dobra rada
Tortille z frytkami z batatów możesz serwować samodzielnie jako danie wegetariańskie, ale będą także wyśmienitym dodatkiem do dań typu stek lub ryba.