Churros z sosem żurawinowym i lodami
Składniki (4 porcje):
• 8 Churros Aviko
• 350 g żurawiny
• 150 ml niesłodzonego soku jabłkowego
• 50 g cukru
• 2 łyżeczki cynamonu
• 3 gwiazdki anyżu
• 1 łyżka cukru pudru
• 4 gałki lodów waniliowych
• 4 szczypty mięty
Użyte produkty
Sposób przygotowania:
Czas przygotowania: 25 minut
• Umieść żurawinę w garnku z sokiem jabłkowym, cukrem, 1 łyżeczką cynamonu i anyżem gwiaździstym. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na średnio-wysokim ogniu przez 10 minut, aż owoce pękają.
• Zdejmij garnek z ognia i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Przechowuj przykryty sos z żurawiny w lodówce.
• Przygotuj churros zgodnie z instrukcją na opakowaniu w piekarniku lub frytownicy powietrznej.
• W międzyczasie podgrzej sos z żurawiny na małym ogniu; dodaj trochę dodatkowego soku jabłkowego lub wody, jeśli to konieczne.
• Wymieszaj cukier puder z ostatnią łyżeczką cynamonu.
• Nalej hojną porcję sosu z żurawiny na 4 talerze. Nałóż gałkę lodów waniliowych na wierzch. Dodaj churros i posyp cynamonowym cukrem. Udekoruj desery miętą.
Porada: Przygotuj sos z żurawiny 2-3 dni wcześniej i przechowuj przykryty w lodówce.