babeczki_z_churros przepis Aviko gastronomia

Babeczki z churros

Składniki

12 porcji

Na babeczki

  • 1 ½ filiżanki mąki pszennej
  • 1 filiżanka cukru
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ filiżanki kwaśnej śmietany
  • ½ filiżanki oleju (np. rzepakowego)
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Na krem

  • 1 filiżanka serka śmietankowego
  • ½ filiżanki śmietanki kremówki
  • ½ filiżanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g białej czekolady, roztopionej i schłodzonej
babeczki_z_churros przepis Aviko gastronomia

Sposób przygotowania

Przygotuj babeczki.

Rozgrzej piekarnik do 175°C i wyłóż blachę do babeczek papierowymi foremkami. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. W osobnej misce wymieszaj śmietanę, olej, jaja i ekstrakt waniliowy. Połącz suche i mokre składniki. Napełnij foremki do babeczek do 2/3 wysokości i piecz 18-20 minut. Zostaw babeczki do całkowitego wystygnięcia.

Przygotuj Aviko Churros.

Usmaż churrosy na złotobrązowy kolor i zostaw na papierowym ręczniku do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Wymieszaj cukier puder z cynamonem i obtocz jeszcze ciepłe churrosy w tej mieszance. Odstaw do wystygnięcia.

Przygotuj krem.

W dużej misce ubij serek śmietankowy do uzyskania gładkiej, puszystej konsystencji. Dodaj śmietankę, cukier i ekstrakt waniliowy i ubijaj do całkowitego połączenia składników. Delikatnie wmieszaj roztopioną białą czekoladę.

Złóż babeczki.

Kiedy babeczki całkowicie ostygną, nałóż na każdą porcję kremu i włóż po jednym churrosie. Opcjonalnie możesz posypać całość mieszanką cukru pudru z cynamonem. Możesz serwować babeczki od razu lub odstawić do lodówki.

Wskazówka od szefa kuchni

Te babeczki to sposób na niebanalny deser, będący połączeniem bogatej kremowej tekstury z chrupiącymi cynamonowymi churrosami. Danie na specjalną okazję lub po prostu słodkie zwieńczenie dnia.

churros-proste-aviko-serwis

Produkty Aviko użyte w tym przepisie