przepis-placki-z-karmelizowanym-bananem-kwasna-smietana-sorbetem-malinowymi-sosem-karmelowym

Placki z karmelizowanym bananem, kwaśna śmietaną, sorbetem malinowym i sosem karmelowym

Składniki (1 porcja) 

  • 3 placki ziemniaczane Aviko  
  • 50 g bananów 
  • 50 g sorbetu z malin 
  • 50 g kwaśnej śmietany 
  • 20 g miodu 
  • 20 g cukru 
  • 20 g świeżych owoców 
  • 10 g świeżego imbiru 
  • 50 ml śmietanki 30% 
placki-ziemniaczane-aviko-serwis

Sposób przygotowania 

  1. Placki ziemniaczane przygotuj według instrukcji na opakowaniu. 
  2. Sos Karmelowy: cukier skarmelizuj na patelni, dodaj pokrojony drobno w kostkę imbir, podsmaż i zalej śmietanką, gotuj do momentu zagęszczenia się sosu. Schłodź. 
  3. Na rozgrzaną patelnię wlej miód, skarmelizuj go, dodaj pokrojone w grube kawałki banany i smaż bardzo krótko tak, żeby były półtwarde. 
  4. Na talerz wylej sos, połóż placki, banany, sorbet malinowy, kwaśną śmietanę i zasyp świeżymi owocami.