Sałatka z awokado, pancettą, jadalnymi kwiatami i grzankami z ricottą
Składniki
na 10 porcji
- frytki z batatów Aviko – całe opakowanie (2270 g)
- 2 bagietki na zakwasie
- 500 g ricotty
- 3 gałązki bazylii
- 5 szt. awokado
- 500 g pancetty
- 200 g świeżych liści sałaty
- 150 g jadalnych kwiatów
- olej do smażenia
- 500 ml oliwy z oliwek extra virgin
- sól morska (odmiana fleur de sel)
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Bagietkę pokrój ukośnie na cienkie kromki. Połóż je na blachach do pieczenia. Lekko wymieszaj ricottę. Drobno posiekaj bazylię i wymieszaj z ricottą. Bagietkę posmaruj ricottą bazyliową.
2. Przekrój awokado na połówki, usuń pestki i obierz. Porwij pancettę na grube paski.
3. Przygotuj frytki z batatów zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4. W międzyczasie piecz bagietki w nagrzanym piekarniku przez 5 minut, aż się zarumienią i będą chrupiące.
5. Rozłóż liście sałaty, połówki awokado, pancettę i kwiaty na 10 talerzach. Sałatkę skrop oliwą extra virgin i posyp solą i pieprzem do smaku.
6. Dodaj sporą porcję frytek ze słodkich ziemniaków na każdy talerz. Posyp frytki odrobiną fleur de sel. Podawaj z ciepłymi grzankami.
Smacznego!
Dobra rada
Serwuj sałatkę z kawałkami cytryny lub limonki, aby nadać świeży akcent.