Tajski satay z kalafiora z kostkami batatów
Składniki
na 10 porcji
- 1,1 kg kostek batatów Aviko
- 2 kalafiory
- 2,5 łyżki przyprawy curry
- 2,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 5 łyżeczek kminku mielonego
- 175 ml oleju słonecznikowego
- 5 łyżek masła orzechowego
- 2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
- 500 ml mleczka kokosowego
- garść lucerny lub kiełków fasoli
- garść solonych orzeszków ziemnych
Sposób przygotowania
1. Oczyść kalafiory i podziel je na różyczki. Nabij różyczki na szpikulce do szaszłyków. Wymieszaj curry, czosnek granulowany oraz kminek z olejem. Posmaruj nim szaszłyki z kalafiora.
2. Rozgrzej piekarnik lub grill do temperatury 220°C. Piecz kalafiorowe szaszłyki przez 15-20 minut na złoty kolor.
3. Rozpuść masło orzechowe w rondelku wraz z pastą curry i mleczkiem kokosowym. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
4. Przygotuj kostki ze słodkich ziemniaków Aviko zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
5. Rozłóż szaszłyki z kalafiora na talerzach. Posyp lucerną i orzeszkami ziemnymi. Podawaj z sosem orzechowym i kostkami batatów.
Smacznego!
Dobra rada
Grillowanie bez mięsa to nowy trend, który wcale nie musi być nudny. Satay z kalafiora z aromatycznym sosem i kostkami batatów zrobi wrażenie na Twoich gościach.