placki-rosti-z-kremem-groszkowo-cytrynowym-i-lososiem

Placki rösti z kremem groszkowo-cytrynowym i łososiem

Składniki

  • 8 placków Aviko Rösti
  • 75 g groszku ogrodowego (mrożonego)
  • 1 łyżka śmietany
  • 2-3 łyżeczki soku z limonki
  • 100 g wędzonego fileta z łososia
  • Rzeżucha

Sposób przygotowania

1. Rozpalamy grilla. Gotujemy groszek w osolonej wodzie przez 8 minut. Odcedzamy groszek i rozgniatamy go blenderem ręcznym. Pozostawiamy puree do ostygnięcia.

2. Mieszamy śmietanę z puree z groszku. Doprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem.

3. Grillujemy placki hash browns na grillu przez 10 minut, aż będą złotobrązowe i upieczone. Obracamy je regularnie. W międzyczasie dzielimy wędzonego łososia na 8 pasków.

4. Układamy placki na półmisku. Na każdy placek nakładamy odrobinę kremu z groszku i limonki.

5. Na wierzchu rozkładamy kawałki wędzonego łososia i posypujemy rzeżuchą oraz odrobiną pieprzu.

Luksusowy dodatek! Można zastąpić łososia wędzonego ostrygami. Wyjmujemy ostrygi z muszli i układamy je na warstwie śmietany na plackach hash browns. Podajemy z kawałkami limonki, którą można wycisnąć na ostrygi.