Placki rösti z kremem groszkowo-cytrynowym i łososiem
Składniki
- 8 placków Aviko Rösti
- 75 g groszku ogrodowego (mrożonego)
- 1 łyżka śmietany
- 2-3 łyżeczki soku z limonki
- 100 g wędzonego fileta z łososia
- Rzeżucha
Użyte produkty
Sposób przygotowania
1. Rozpalamy grilla. Gotujemy groszek w osolonej wodzie przez 8 minut. Odcedzamy groszek i rozgniatamy go blenderem ręcznym. Pozostawiamy puree do ostygnięcia.
2. Mieszamy śmietanę z puree z groszku. Doprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem.
3. Grillujemy placki hash browns na grillu przez 10 minut, aż będą złotobrązowe i upieczone. Obracamy je regularnie. W międzyczasie dzielimy wędzonego łososia na 8 pasków.
4. Układamy placki na półmisku. Na każdy placek nakładamy odrobinę kremu z groszku i limonki.
5. Na wierzchu rozkładamy kawałki wędzonego łososia i posypujemy rzeżuchą oraz odrobiną pieprzu.
Luksusowy dodatek! Można zastąpić łososia wędzonego ostrygami. Wyjmujemy ostrygi z muszli i układamy je na warstwie śmietany na plackach hash browns. Podajemy z kawałkami limonki, którą można wycisnąć na ostrygi.