Placek rösti z sałatką z tuńczyka i prażoną czerwoną cebulą
Składniki
- 4 placków Aviko Rösti
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 mała szalotka
- 1 łyżeczka kaparów
- 100 gramów steku z tuńczyka w oliwie z oliwek (odsączone, z puszki)
- 2 łyżki śmietany
- 1 gałązka kopru
Użyte produkty
Sposób przygotowania
1. Przygotowujemy placki zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Krążki można również upiec w około 10 minut.
2. Obieramy cebulę i kroimy na 1 cm kawałki. Lekko smarujemy pokrojoną cebulę oliwą z oliwek. Pieczemy cząstki cebuli na grillu lub na patelni grillowej przez 4-5 minut z każdej strony, aż będą upieczone i złotobrązowe.
3. W międzyczasie bardzo drobno siekamy szalotkę. Siekamy drobno kapary. Mieszamy tuńczyka z szalotką, kaparami i śmietaną. Doprawiamy sałatkę z tuńczyka solą i pieprzem. Siekamy grubo koperek.
4. Układamy placki na półmisku. Dekorujemy je sałatką z tuńczyka i prażoną czerwoną cebulą. Posypujemy grubo posiekanym koperkiem.
Wskazówka: Doprawiamy sałatkę z tuńczyka szczyptą suszonych płatków chili.