placek-rosti-z-salatka-z-tunczyka-i-prazona-czerwona-cebula

Placek rösti z sałatką z tuńczyka i prażoną czerwoną cebulą

Składniki

  • 4 placków Aviko Rösti
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 mała szalotka
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 100 gramów steku z tuńczyka w oliwie z oliwek (odsączone, z puszki)
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 gałązka kopru

Sposób przygotowania

1. Przygotowujemy placki zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Krążki można również upiec w około 10 minut.

2. Obieramy cebulę i kroimy na 1 cm kawałki. Lekko smarujemy pokrojoną cebulę oliwą z oliwek. Pieczemy cząstki cebuli na grillu lub na patelni grillowej przez 4-5 minut z każdej strony, aż będą upieczone i złotobrązowe.

3. W międzyczasie bardzo drobno siekamy szalotkę. Siekamy drobno kapary. Mieszamy tuńczyka z szalotką, kaparami i śmietaną. Doprawiamy sałatkę z tuńczyka solą i pieprzem. Siekamy grubo koperek.

4. Układamy placki na półmisku. Dekorujemy je sałatką z tuńczyka i prażoną czerwoną cebulą. Posypujemy grubo posiekanym koperkiem.

Wskazówka: Doprawiamy sałatkę z tuńczyka szczyptą suszonych płatków chili.