Mini koperty ziemniaczane z serem gouda i serkiem śmietankowym na sałatce z grillowanych szalotek, słodkiej pieczonej papryki i szpinaku
Składniki
na 10 porcji
- Mini koperty ziemniaczane z serem gouda i serkiem śmietankowym Aviko - 70 szt. (ok. 1,6 kg)
- 400 g szalotek
- 100 ml oliwy z oliwek
- 10 g soli
- 600 g papryki czerwonej
- 250 g młodego szpinaku
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 cytryna
Sposób przygotowania
- Mini koperty ziemniaczane z serem gouda i serkiem śmietankowym usmaż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Szalotki obierz, przetnij wzdłuż w ćwiartki, skrop oliwą, posól i grilluj około 3-4 minut.
- Paprykę przetnij na pół, skrop oliwą, posól i wstaw na blasze do piekarnika nagrzanego na 180°C i piecz, aż będą lekko przypalone. Wyjmij je, przełóż do miski i zakryj szczelnie folią spożywczą.
- Szpinak umyj, osusz, skrop oliwą, solą i otartą skórką z cytryny. Wymieszaj.
- Paprykę obierz ze skórki i porwij w paski. Zachowaj sok z papryk.
- Pomidorki przekrój na pół.
- Układaj szpinak, paprykowe paski, zgrillowane szalotki i pomidorki. Sok z papryki podgrzej i zemulguj z oliwą.
- Rozłóż koperty ziemniaczane i całość skrop sosem paprykowym.
Smacznego!