kanapka_w_stylu_smorrebrod_z_remulada_z_curry_i_krazkami_z_serem_gouda przepis Aviko gastronomia

Kanapka w stylu smørrebrød z remuladą z curry i krążkami z serem gouda

Składniki

1 porcja

  • 3 panierowane krążki z serem gouda Aviko
  • 1 hamburger wołowy (150 g)
  • 1 kromka razowego chleba
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżeczka mielonego curry
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Posiekana natka pietruszki do przybrania
  • Sól i pieprz do smaku
  • Posiekany koperek do przybrania
  • 1 łyżeczka posiekanego estragonu (opcjonalnie)

Marynowane ogórki

  • 1 część cukru
  • 2 części octu
  • 3 części wody
  • 1 ogórek pokrojony w plastry

Remulada z curry

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka pasty curry lub mielonego curry
  • 1 łyżka drobno posiekanej szalotki
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku
kanapka_w_stylu_smorrebrod_z_remulada_z_curry_i_krazkami_z_serem_gouda przepis Aviko gastronomia

Sposób przygotowania

Przygotuj krążki z serem gouda według instrukcji na opakowaniu.

Zostaw na papierowym ręczniku, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Przygotuj marynowane ogórki.

W misce połącz cukier, ocet i wodę. Dodaj pokrojonego w plastry ogórka i pozostaw do zamarynowania na co najmniej 30 minut.

Przygotuj remuladę z curry.

W misce wymieszaj majonez, pastę curry, szalotkę, pietruszkę i sok z cytryny. Przypraw solą i pieprzem i odstaw.

Przygotuj hamburgera.

Dopraw mięso solą, pieprzem i mielonym curry. Na patelni podgrzej oliwę i usmaż kotlet do pożądanego stopnia wysmażenia.

Podpiecz chleb.

Posmaruj kromkę oliwą z oliwek i podpiecz, żeby była chrupiąca.

Złóż kanapkę.

Rozsmaruj solidną porcję remulady na opieczonym chlebie. Następnie połóż hamburgera i marynowane ogórki. Przebij warstwy długą wykałaczką. Posyp ogórki kaparami i estragonem. Na koniec nałóż na wykałaczkę 3 krążki z serem gouda. Udekoruj posiekaną natką i koperkiem. Serwuj od razu i pozwól gościom delektować się kanapką w stylu duńskiego smørrebrød!

Wskazówka od szefa kuchni

Połączenie bogatej remulady z curry, słonej wołowiny, pikantnych ogórków i chrupiących krążków serowych tworzy kompozycję smaków, która wynosi klasyczne duńskie danie na nowy poziom.

Aviko panierowane krążki serowe z serem gouda do restauracji