Kanapka w stylu smørrebrød z remuladą z curry i krążkami z serem gouda
Składniki
1 porcja
- 3 panierowane krążki z serem gouda Aviko
- 1 hamburger wołowy (150 g)
- 1 kromka razowego chleba
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżeczka mielonego curry
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Posiekana natka pietruszki do przybrania
- Sól i pieprz do smaku
- Posiekany koperek do przybrania
- 1 łyżeczka posiekanego estragonu (opcjonalnie)
Marynowane ogórki
- 1 część cukru
- 2 części octu
- 3 części wody
- 1 ogórek pokrojony w plastry
Remulada z curry
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka pasty curry lub mielonego curry
- 1 łyżka drobno posiekanej szalotki
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Przygotuj krążki z serem gouda według instrukcji na opakowaniu.
Zostaw na papierowym ręczniku, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Przygotuj marynowane ogórki.
W misce połącz cukier, ocet i wodę. Dodaj pokrojonego w plastry ogórka i pozostaw do zamarynowania na co najmniej 30 minut.
Przygotuj remuladę z curry.
W misce wymieszaj majonez, pastę curry, szalotkę, pietruszkę i sok z cytryny. Przypraw solą i pieprzem i odstaw.
Przygotuj hamburgera.
Dopraw mięso solą, pieprzem i mielonym curry. Na patelni podgrzej oliwę i usmaż kotlet do pożądanego stopnia wysmażenia.
Podpiecz chleb.
Posmaruj kromkę oliwą z oliwek i podpiecz, żeby była chrupiąca.
Złóż kanapkę.
Rozsmaruj solidną porcję remulady na opieczonym chlebie. Następnie połóż hamburgera i marynowane ogórki. Przebij warstwy długą wykałaczką. Posyp ogórki kaparami i estragonem. Na koniec nałóż na wykałaczkę 3 krążki z serem gouda. Udekoruj posiekaną natką i koperkiem. Serwuj od razu i pozwól gościom delektować się kanapką w stylu duńskiego smørrebrød!
Wskazówka od szefa kuchni
Połączenie bogatej remulady z curry, słonej wołowiny, pikantnych ogórków i chrupiących krążków serowych tworzy kompozycję smaków, która wynosi klasyczne duńskie danie na nowy poziom.