Gratiny serwowane z czerwoną cykorią i grzybami
Składniki
na 10 porcji
- 20 szt. gratinów ziemniaczanych Aviko z serem ementaler i śmietanką
- 400 g czerwonej cykorii
- 150 g grzybów (dowolnych)
- 75 g orzechów laskowych
- 50 g masła
- 50 ml oleju z orzechów laskowych
- tymianek do posypania
Sposób przygotowania
1. Oczyść czerwoną cykorię i grzyby i pokrój na kawałki.
2. Posiekaj grubo orzechy laskowe i upraż na suchej patelni na złoty kolor.
3. Gratiny Aviko przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4. Roztop masło na patelni. Dodaj cykorię i grzyby, a następnie duś przez 8-10 minut. Dopraw solą i pieprzem.
5. Rozłóż cykorię i grzyby na gratinach. Skrop olejem z orzechów laskowych i posyp prażonymi orzechami laskowymi i tymiankiem.
Smacznego!
Dobra rada
Wypróbuj ten przepis z innymi gratinami z portfolio Aviko, np. tymi z brokułami albo z pomidorami i mozzarellą.