
Stek z selera z jogurtem kolendrowym i marokańskim rösti
Składniki
na 10 porcji
- 1,5 kg Aviko Rösti Bites
- 20 łyżek oliwy z oliwek
- 2,5 łyżki Ras el Hanout (marokańska mieszanka przypraw)
- 2,5 małego selera korzeniowego
- 7 gałązek kolendry
- 2,5 ząbka czosnku
- 375 g jogurtu typu tureckiego
- 5 łyżek nasion granatu

Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik lub piec konwekcyjno-parowy. Wymieszaj 13 łyżek oliwy z oliwek z mieszanką przypraw Ras el Hanout. Połóż placuszki Rösti Bites na blasze do pieczenia i posmaruj oliwą z przyprawami.
2. Umyj seler i pokrój na 10 plastrów o grubości 1 cm. Ułóż plastry na drugiej blasze do pieczenia i skrop pozostałymi 7 łyżkami oliwy z oliwek. Posyp solą i pieprzem do smaku.
3. Upiecz seler i mini przekąski ziemniaczane Aviko na złoty kolor (sprawdź czas pieczenia na opakowaniu przekąsek).
4. W międzyczasie drobno posiekaj kolendrę i zmiażdż czosnek. Dodaj je do jogurtu, wymieszaj i całość posyp pestkami granatu.
5. Podawaj upieczone plastry selera i przekąski ziemniaczane z jogurtem.
Smacznego!
Dobra rada
Zastąp mieszankę przypraw taką z innego regionu świata, a nadasz daniu zupełnie inny charakter.