Sałatka z placuszkami rösti, boćwiną, boczkiem i fetą
Składniki
na 10 porcji
- mini przekąski Aviko Rösti Bites (8 szt. na porcję) ok. 1 kg
- 5 garści świeżych liści boćwiny (umyte i osuszone)
- paski usmażonego boczku 10 szt.
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 3 łyżki
- ocet balsamiczny 3 łyżki
- przecier czosnkowy (lub rozgnieciony czosnek) 1-2 łyżki
- ser feta pokrojony w kostkę 15-20 łyżek
- czarne oliwki 20-30 szt.
- żółte i czerwone pomidory śliwkowe 20-30 szt.
- pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej niewielką patelnię, dodaj boczek i smaż 2-3 minuty, aż będzie chrupiący, a na wierzchu zaczną pojawiać się pęcherzyki tłuszczu. Boczek osusz papierowym ręczniczkiem, aby usunąć jak najwięcej tłuszczu. Obróć boczek i smaż z drugiej strony do momentu, aż pojawią się pęcherzyki tłuszczu i znów osusz ręcznikiem. Zdejmij boczek z patelni i odłóż do ostygnięcia.
2. Liście boćwiny przełóż do miski na tyle dużej, aby umożliwiała wymieszanie sałatki. Oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i przecier czosnkowy umieść w małej miseczce i wymieszaj.
3. Patelnię po boczku ponownie postaw na ogniu, dodaj oliwę połączoną z octem i czosnkiem, a kiedy tylko składniki zaczną wrzeć, zdejmij je z ognia i wylej na boćwinę i dobrze wymieszaj. Przełóż na talerze.
4. Mini przekąski ziemniaczane Aviko Rösti Bites przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
5. Oliwki i pomidory pokrój na połówki i ułóż na liściach boćwiny. Dodaj Rösti Bites. Całość posyp kostkami sera feta, połóż po plastrze boczku i serwuj gościom (przekąski ziemniaczane muszą być gorące w momencie serwowania).
Smacznego!
Dobra rada
Boćwinę możesz zastąpić liśćmi młodego szpinaku. Sałatka będzie równie smaczna w wersji wegetariańskiej (nie używaj wówczas boczku), jak i wegańskiej (bez boczku i sera feta).