Sałatka z dyni z roszponką, orzechami włoskimi i czarnymi nuggetsami
Składniki
na 10 porcji
- 1 kg czarnych nuggetsów z serem cheddar i papryczką jalapeño od Aviko (5 szt./osobę)
- dynia
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- miód
- sól i pieprz
- orzechy włoskie
- roszponka
Sposób przygotowania
Obierz dynię, usuń pestki i pokrój w kostkę 2x2 cm. Rozłóż pokrojoną dynię na papierze do pieczenia i skrop oliwą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10-15 minut, aż dynia lekko zbrązowieje i zmięknie. Po upieczeniu odłóż kostki dyni do wystygnięcia (przypraw solą i pieprzem).
Przygotuj sos winegret z dwóch części oliwy i jednej części octu balsamicznego. Dodaj trochę miodu, sól i pieprz.
Przygotuj czarne nuggetsy Aviko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ułóż liście roszponki na talerzu lub w misce, skrop winegretem. Następnie dodaj upieczone kostki dyni, orzechy włoskie (lekko podprażone na patelni) i czarne nuggetsy serowe.
Smacznego!