Krążki cebulowe z pikantnym dipem pomidorowym
Składniki
na 10 porcji
- krążki cebulowe Aviko 1 kg
- cebula czerwona 2 szt.
- ząbek czosnku 7 szt.
- pomidory z puszki (bez skórki) 400 g
- seler naciowy 2 łodygi
- olej do smażenia 125 ml
- zielony pieprz z zalewą 1 łyżka
- sambal oelek 1 łyżka
- sos sojowy 1 łyżka
- sól, miód, sok z cytryny do smaku
- siekana kolendra do smaku
Sposób przygotowania
Cebulę, czosnek i seler pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Następnie wlej pomidory, dodaj pozostałe składniki i duś razem pod przykryciem przez ok. 5 min. Całość zmiksuj i przypraw do smaku. Krążki cebulowe przygotuj według instrukcji na opakowaniu i serwuj z przygotowanym dipem.
Smacznego!
Dobra rada
Zamiast klasycznych krążków cebulowych możesz użyć krążków cebulowych w piwnej panierce albo krążków z kałamarnicy w tempurze. Pikantny dip będzie się również doskonale komponował z innymi przekąskami Aviko.