Placki ziemniaczane z konfiturą z czerwonej cebuli, kwaśną śmietaną i grillowaną cytryną
Składniki
na 10 porcji
- Placki ziemniaczane Aviko - 30 szt. (1,8 kg)
- 1 kg czerwonej cebuli
- 50 ml oleju rzepakowego
- 10 g soli
- 10 g cukru
- 100 ml octu z białego wina
- 600 ml kwaśnej śmietany
- 6 cytryn
Sposób przygotowania
- Placki ziemniaczane Aviko przygotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Cebulę pokrój w piórka, podsmaż na oleju, dopraw solą i cukrem. Dodaj ocet i duś około 15 minut.
- Cytryny zetrzyj, aby uzyskać z nich skórkę. Potem pokrój je w ćwiartki i zgrilluj.
- Dekoruj placki ziemniaczane kwaśną śmietaną, dżemem z cebuli i kawałkami cytryny.
- Całość posyp skórką z cytryny.
Smacznego!