jajka_po_benedyktynsku_z_plackami_rosti_aviko

Jajka po benedyktyńsku z plackami rösti

Składniki

na 10 porcji

  • 20 okrągłych placków typu rösti – wariant do frytownicy lub do piekarnika/konwekcji
  • 1 łyżka stołowa białego octu
  • 10 jajek
  • 20 plastrów szynki prosciutto
  • 500 ml sosu holenderskiego
  • siekany szczypiorek
jajka_po_benedyktynsku_z_plackami_rosti_aviko

Sposób przygotowania

1. Przygotuj okrągłe placki ziemniaczane Aviko zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odsącz nadmiar tłuszczu.

2. W garnku zagotuj wodę, dodaj ocet. Zamieszaj wodę łyżką, żeby wytworzyć wir i wbij jajko. Nie dopuszczając do wrzenia, formuj jajko w kulę, dopóki białko się nie zetnie, pilnując jednocześnie, żeby żółtko pozostało płynne. Powtórz dla wszystkich jajek.

3. Odsącz jajka na ręczniku papierowym.

4. Połóż po 2 placki rösti na talerzach, następnie 2 plastry prosciutto i jajko. Całość polej sosem holenderskim i posyp szczypiorkiem.

Smacznego!