
Jajka po benedyktyńsku z plackami rösti
Składniki
na 10 porcji
- 20 okrągłych placków typu rösti – wariant do frytownicy lub do piekarnika/konwekcji
- 1 łyżka stołowa białego octu
- 10 jajek
- 20 plastrów szynki prosciutto
- 500 ml sosu holenderskiego
- siekany szczypiorek

Sposób przygotowania
1. Przygotuj okrągłe placki ziemniaczane Aviko zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odsącz nadmiar tłuszczu.
2. W garnku zagotuj wodę, dodaj ocet. Zamieszaj wodę łyżką, żeby wytworzyć wir i wbij jajko. Nie dopuszczając do wrzenia, formuj jajko w kulę, dopóki białko się nie zetnie, pilnując jednocześnie, żeby żółtko pozostało płynne. Powtórz dla wszystkich jajek.
3. Odsącz jajka na ręczniku papierowym.
4. Połóż po 2 placki rösti na talerzach, następnie 2 plastry prosciutto i jajko. Całość polej sosem holenderskim i posyp szczypiorkiem.
Smacznego!