
Co zrobić, gdy kolor frytek po usmażeniu nas nie zadowala
Zapisz się do newslettera AvikoPostępujesz zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dbasz o każdy element i szczegół procesu smażenia, a jednak... coś idzie nie tak i efekt finalny daleki jest od Twoich oczekiwań?
Poznaj kilka najczęściej występujących problemów związanych z kolorem produktów podczas smażenia oraz naszych sposobów na ich rozwiązanie! Oto część pierwsza w cyklu artykułów związanych z procesem głębokiego smażenia. Zapraszamy do lektury!
Frytki po usmażeniu są zbyt jasne
Prawdopodobne przyczyny:
- zbyt niska temperatura oleju
- zbyt krótki czas smażenia
- nowy olej/frytura
- uszkodzony termostat we frytownicy
- przepełniony koszyk frytownicy
- produkt z młodych ziemniaków
Zalecane rozwiązania:
- sprawdź temperaturę, zwiększ temperaturę do zalecanej
- nie wyciągaj smażonego produktu przed upływem czasu podanego w instrukcji
- wymień fryturę
- przeprowadź test frytownicy
- nie przeładowuj koszyka (1:10, 1 część frytek na 10 części oleju)
Frytki po usmażeniu są zbyt ciemne
Prawdopodobne przyczyny:
- zbyt długi czas smażenia
- zbyt wysoka temperatura oleju
- używasz starego lub brudnego oleju
- produkt o dużej zawartości cukru
Zalecane rozwiązania:
- skróć czas smażenia
- zmniejsz temperaturę smażenia
- dodaj świeży olej lub wymień na nowy
Frytki po usmażeniu mają niejednolity kolor
Prawdopodobne przyczyny:
- przepełniony koszyk frytownicy
- produkt o dużej zawartości cukru
- późne zbiory ziemniaka
Zalecane rozwiązania:
- zmniejsz porcję w koszyku (zasada 1:10)
- dodaj świeżą fryturę
Jeśli chcesz być na bieżąco z nowinkami ze świata gastronomii, otrzymywać wiedzę przydatną w prowadzeniu lokalu gastronomicznego i informacje o nowych produktach i konceptach w Aviko, ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA, korzystając z formularza poniżej.