
Co zrobić, gdy jakość frytek nas nie zadowala
Zapisz się do newslettera AvikoZapewne zależy Ci na jakości serwowanych dań - ona bowiem decyduje o sukcesie Twojego lokalu. Czasami jednak proste błędy mogą negatywnie wpływać na jakość, powodując niezadowolenie Twoje i Twoich Klientów.
Poznaj kilka typowych problemów pojawiających się podczas głębokiego smażenia oraz naszych sposobów na ich rozwiązanie! Oto część druga w cyklu naszych artykułów związanych z procesem głębokiego smażenia. Zapraszamy do lektury!
Frytki po usmażeniu są wiotkie i zbyt tłuste
Prawdopodobne przyczyny:
- zbyt krótki czas smażenia
- przepełniony koszyk frytownicy
- kosz z produktem po usmażeniu pozostał zawieszony nad fryturą
- zanieczyszczona frytura
- zbyt niska temperatura oleju
- uszkodzony termostat frytownicy
Zalecane rozwiązania:
- dostosuj czas smażenia
- zmniejsz porcję w koszyku (zasada 1:10 – na jedną część produktu powinno przypadać 10 części oleju)
- zdejmuj kosz z produktem zaraz po usmażeniu i odsączeniu
- dodaj świeżą fryturę lub wymień ją całkowicie
- kontroluj temperaturę oleju
- przeprowadź test frytownicy
Produkt po usmażeniu jest twardy i pusty w środku
Prawdopodobne przyczyny:
- zbyt długi czas smażenia
- zbyt wysoka temperatura smażenia
Zalecane rozwiązania:
- dostosuj czas smażenia
- kontroluj temperaturę oleju
Produkt po usmażeniu jest posklejany
Prawdopodobne przyczyny:
- przepełniony koszyk frytownicy
- kosz nie był wstrząsany podczas smażenia
- produkt był rozmrożony i ponownie zamrożony
Zalecane rozwiązania:
- zmniejsz porcję w koszyku (zasada 1:10)
- wstrząsaj koszem podczas smażenia (co 30-40 sekund)
- sprawdź sposób dostawy - łańcuch chłodniczy
- przechowuj produkt zgodnie z zaleceniami producenta
Zbyt niska wydajność produktu
Prawdopodobne przyczyny:
- nieostrożne obchodzenie się z produktem
- niewłaściwe porcjowanie
Zalecane rozwiązania:
- sprawdź praktyki stosowane przez dostawców i załogę - nie wolno rzucać worków z produktem
- przeszkol personel z zasad obchodzenia się z produktem
- kontroluj wagę porcji
- stosuj produkty o wysokiej wydajności
Frytki są zbyt krótkie
Prawdopodobne przyczyny:
- nieostrożne obchodzenie się z produktem
- nieprawidłowy sposób przechowywania produktu
Zalecane rozwiązania:
- sprawdź praktyki stosowane przez dostawców i załogę - nie wolno rzucać worków z produktem
- przeszkol personel z zasad obchodzenia się z produktem
- zadbaj o poprawne magazynowanie
- sprawdzaj produkt przy dostawie
Słaba struktura wewnętrzna - krótki czas utrzymania chrupkości
Prawdopodobne przyczyny:
- zbyt krótki czas smażenia
- kosz pozostawiony zbyt długo nad frytownicą
- zbyt długi czas od chwili przygotowania produktu do jego serwowania
- serwowanie posolonego produktu
Zalecane rozwiązania:
- stosuj zalecany w instrukcji czas i temperaturę smażenia
- trzymaj kosz nad frytownicą tylko do jego odsączenia z oleju
- podawaj produkt zaraz po usmażeniu
- posolony produkt szybko traci chrupkość - podawaj produkt nieposolony lub sól go tuż przed serwowaniem
Produkt jest bez smaku, jałowy
Prawdopodobne przyczyny:
- zbyt wiele różnych produktów smażonych w tej samej frytownicy
- zbyt długi czas smażenia
- przepracowany, zanieczyszczony olej
Zalecane rozwiązania:
- smaż tylko jeden typ produktu w jednej frytownicy
- dostosuj czas smażenia
- dodaj świeżą fryturę lub wymień ją całkowicie
Produkt po otwarciu opakowania jest pokryty kryształkami lodu
Prawdopodobne przyczyny:
- produkt został rozmrożony i zamrożony ponownie
Zalecane rozwiązania:
- sprawdź sposób dostawy - łańcuch chłodniczy
- przechowuj produkt zgodnie z zaleceniami producenta
Jeśli chcesz być na bieżąco z nowinkami ze świata gastronomii, otrzymywać wiedzę przydatną w prowadzeniu lokalu gastronomicznego i informacje o nowych produktach i konceptach w Aviko, ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA, korzystając z formularza poniżej.