Wrap z paluszkami z serem mozzarella i kimchi
Składniki
Na wrap
- 8 paluszków z serem mozzarella od Aviko
- 4 duże placki tortilli
- 1 filiżanka gotowego kimchi, posiekanego
- 1 łyżka białego sezamu
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 1 duża marchewka pokrojona w słupki
- 2 filiżanki szarpanego mięsa (indyka, kurczaka lub wieprzowiny), ugotowanego i doprawionego
- Posiekana natka pietruszki
- Plasterki rzodkiewki do dekoracji
Na sos jogurtowy
- 1 filiżanka jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- Sól i pieprz do smaku
- Sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania
Przygotuj Aviko Mozzarella Sticks według instrukcji na opakowaniu.
Przygotuj sos jogurtowy.
W miseczce połącz jogurt, czosnek i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj na gładką masę.
Złóż wrapy.
Rozłóż placki tortilli na blacie. Połóż po 2 paluszki z serem mozzarella na każdym placku. Dodaj łyżkę kimchi, marchewkę i mięso. Polej częścią sosu jogurtowego i posyp sezamem. Na koniec dodaj natkę pietruszki i rzodkiewkę.
Zwiń i podawaj.
Załóż boki tortilli na nadzienie, a następnie zroluj wrapa od dołu do góry. Opcjonalnie możesz lekko przyrumienić wrapy na gorącej patelni (1-2 minuty z każdej strony). Przetnij wrapy ukośnie na pół i serwuj z dressingiem jogurtowym podanym w osobnych miseczkach.
Wskazówka od szefa kuchni
Te wrapy są idealną mieszanką kremowości, ostrości i słonego smaku z chrupkością warzyw. Sezam nadaje orzechową nutę.