tapas-na-każdy-budzet

Tapas przyjazne dla portfela

SKŁADNIKI

AVIKO

300 g frytek ze słodkich ziemniaków
8 przekąsek Jalapeño
8 Nuggetsów z serem Habanero

INNE

50 g chorizo
150 g pokrojonej tortilli (schłodzonej)
1 czerwona w paski papryka
75 g oliwek
4 serca karczochów
30 g picos (mini paluszki chlebowe)

SOSY

1 porcja aioli*
1 porcja sosu romesco*

tapas-na-każdy-budzet

*AIOLI - 4 PORCJE

W wysokim naczyniu z miarką umieścić 3 ząbki czosnku, 1 jajko, 2 łyżki soku z cytryny i 250 ml oleju słonecznikowego.
Miksować, aż do uzyskania gładkiego majonezu czosnkowego. Doprawić aioli solą i (białym) pieprzem. Przechowywać w czystym pojemniku w lodówce.

*SOS ŚMIETANOWY - 4 PORCJE

Zmiksować w robocie kuchennym lub blenderem ręcznym 2 pieczone czerwone papryki z 4 łyżkami prażonych niesolonych migdałów, ¼ czerwonej papryki (bez pestek), 2 ząbkami czosnku i 75 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Doprawić sos romesco 2 łyżeczkami czerwonego octu winnego oraz solą i pieprzem. Przechowywać sos romesco w czystym pojemniku w lodówce. Jeśli przed podaniem sos będzie zbyt gęsty, dodać odrobinę oliwy z oliwek.