Składniki (1 porcja)
- 3 placki ziemniaczane Aviko
- 80 g dowolne grzyby
- 10 g cebuli białej
- 3 g czosnku
- 80 g fileta z halibuta
- 3 g ziaren amarantusa
- 50 ml śmietanki 30%
- 5 ml białe wino
- 10 g masła
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Placki ziemniaczane przygotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Ragout grzybowe: czosnek i cebulę podsmaż na maśle, dodaj pokrojone grzyby, podsmaż, dopraw solą i pieprzem, wrzuć kawałki sera gorgonzola, podlej winem, zredukuj i podlej śmietanką, zredukuj do konsystencji gęstego sosu.
- Ziarna Amarantusa upraż tak jak popcorn w suchym garnku.
- Halibuta dopraw solą i pieprzem, piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 min. Następnie obtocz w popcornie z amarantusa.
- Na talerz układaj kolejno: placki, ragout grzybowe, halibut.