przepis-placki-ziemniaczane-z-ragout-grzybowym-i-halibutem

Placki ziemniaczane z ragout grzybowym i halibutem

Składniki (1 porcja) 

  • 3 placki ziemniaczane Aviko 
  • 80 g dowolne grzyby 
  • 10 g cebuli białej 
  • 3 g czosnku 
  • 80 g fileta z halibuta 
  • 3 g ziaren amarantusa 
  • 50 ml śmietanki 30% 
  • 5 ml białe wino 
  • 10 g masła 
  • pieprz 
  • sól 
placki-ziemniaczane-aviko-serwis

Sposób przygotowania 

  1. Placki ziemniaczane przygotuj według instrukcji na opakowaniu. 
  2. Ragout grzybowe: czosnek i cebulę podsmaż na maśle, dodaj pokrojone grzyby, podsmaż, dopraw solą i pieprzem, wrzuć kawałki sera gorgonzola, podlej winem, zredukuj i podlej śmietanką, zredukuj do konsystencji gęstego sosu. 
  3. Ziarna Amarantusa upraż tak jak popcorn w suchym garnku. 
  4. Halibuta dopraw solą i pieprzem, piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 min. Następnie obtocz w popcornie z amarantusa. 
  5. Na talerz układaj kolejno: placki, ragout grzybowe, halibut.