przepis-placki-ziemniaczane-z-konfitura-z-dyni-i-pomaranczy-kruszonka-z-salami-i-suszonych-pomidorow

Placki ziemniaczane z konfiturą z dyni i pomarańczy oraz kruszonką

Składniki (1 porcja) 

  • 3 placki ziemniaczane Aviko  
  • 150 g dyni hokkaido 
  • 200 g pomarańczy 
  • 11 g soku z cytryny 
  • 0,5 szt. laski wanilii   
  • 30 g suszonych pomidorów 
  • 30 g salami piccante 
  • 15 g bułki panko 
placki-ziemniaczane-aviko-serwis

Sposób przygotowania 

  1. Placki ziemniaczane przygotuj według instrukcji na opakowaniu. 
  2. Konfitura z dyni i pomarańczy: dynię pokrój w kostkę, zalej sokiem z pomarańczy i cytryny, dodaj wodę i gotuj do miękkości. Całość zmiksuj, dodaj cukier, skórkę z pomarańczy i ziarna wanilii, gotuj 15 minut. 
  3. Kruszonka: panko piecz w piekarniku na złoty kolor, suszone pomidory i salami zmiel na grubych oczkach i susz w piekarniku w temp 120°C przez 3 godziny. Na końcu całość zmiksuj w blenderze na kruszonkę. 
  4. Ułóż placki na talerzach, dodaj konfiturę z pomarańczy i posyp kruszonką.