przepis-placki-ziemniaczane-z-humusem-i-chutney-z-jablek

Placki ziemniaczane z humusem i chutney z jabłek

Składniki (1 porcja) 

  • 3 mini placków ziemniaczanych Aviko 
  • 50 g ugotowanej ciecierzycy 
  • 80 g jabłek 
  • 10 g rodzynek 
  • 10 g orzechów laskowych 
  • 10 g cebuli białej 
  • 5 g pasty tahini 
  • 5 g czosnku 
  • 5 g świeżego imbiru 
  • 2 g chilli 
  • 10 ml zimnej wody 
  • 10 ml oliwy z oliwek 
  • 3 ml octu białego  
  • 5 g soli 
  • gram masala 
  • cynamon 
  • papryka słodka 
  • sok z jednej cytryny 
placki-ziemniaczane-aviko-serwis

Sposób przygotowania 

  1. Placki ziemniaczane przygotuj według instrukcji na opakowaniu. 
  2. Humus: ciecierzycę, czosnek, pastę tahini, oliwę z oliwek, sok z cytryny i wodę zmiksuj na pastę, dopraw solą i pieprzem. 
  3. Chutney: obrane jabłka pokrój w grubą kostkę, a cebulę, czosnek, chilli i imbir w małą kostkę. Podsmaż na oliwie dodaj jabłka i rodzynki, dopraw solą, papryką słodką, gram masala, cynamonem i octem winnym. Całość smaż do momentu utworzenia się konsystencji dżemu. 
  4. Orzechy laskowe podpiecz w piekarniku, obierz ze skórki. Następnie zmiksuj na drobny puder. 
  5. Na talerz wyłóż placki, połóż humus, dodaj chutney i posyp pudrem z orzechów włoskich.