przepis-placki-w-stylu-zapiekanki-z-gulaszem

Placki w stylu zapiekanki z gulaszem

Składniki (1 porcja) 

  • 3 placki ziemniaczane Aviko 
  • 60 g papryki kolorowej 
  • 50 g jogurtu naturalnego 
  • 40 g białej kiełbasy 
  • 30 g cukinii 
  • 30 g bakłażana 
  • 30 g pomidorów 
  • 20 g cebuli białej 
  • 20 g dowolnych grzybów 
  • 20 g tartego sera 
  • 5 ml oliwy z oliwek 
  • jajko 
  • Zioła prowansalskie 
  • sól 
  • pieprz 
placki-ziemniaczane-aviko-serwis

Sposób przygotowania 

  1. Placki ziemniaczane przygotuj według instrukcji na opakowaniu. 
  2. Gulasz warzywny: paprykę, pomidory, cebulę, cukinię, bakłażana i grzyby pokrój w kawałki o długości 4 cm, podsmaż na oliwie i gotuj do momentu aż pomidory puszczą sok. 
  3. Białą kiełbasę sparz w wodzie z solą. Ściągnij skórkę, pokrój w plastry. 
  4. Układaj zapiekankę w naczyniu żaroodpornym w kolejności: placki, jogurt naturalny, ser, gulasz warzywny, kiełbasę, zalej roztrzepanymi jajkami, posyp serem i zapiecz w piekarniku w 220°C przez 15 – 20 min.