Składniki (1 porcja)
- 5 mini placków ziemniaczanych Aviko
- 30 g baby szpinaku
- 60 g piersi z kaczki
- 40 g gruszki
- 40 g pomidorów suszonych
- 30 g świeżych śliwek
- 10 g orzeszków pinii
- 10 g miodu
- 10 ml oliwy z oliwek
- 5 ml octu balsamicznego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Placki ziemniaczane przygotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Pierś z kaczki przypraw solą i pieprzem, obsmaż na patelni na złoty kolor tak, żeby w środku była różowa. Po 10 minutach pokrój na plastry.
- Śliwki przekrój na połówki, wyjmij pestki i obsmaż na skarmelizowanym miodzie.
- Dresing: oliwę z oliwek połącz z miodem, octem balsamicznym, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
- Gruszkę i suszone pomidory pokrój na nieduże kawałki, dodaj szpinak, orzeszki pinii i wymieszaj z dresingiem.
- Sałatkę układaj następująco: placki, szpinak, śliwki, kaczka, na końcu posyp obficie orzeszkami pinii.