placki-jak-salatka

Placki jak sałatka

Składniki (1 porcja) 

  • 5 mini placków ziemniaczanych Aviko 
  • 30 g baby szpinaku 
  • 60 g piersi z kaczki 
  • 40 g gruszki 
  • 40 g pomidorów suszonych 
  •  30 g świeżych śliwek 
  • 10 g orzeszków pinii 
  • 10 g miodu 
  • 10 ml oliwy z oliwek 
  • 5 ml octu balsamicznego 
  • sól 
  • pieprz 
placki-ziemniaczane-aviko-serwis

Sposób przygotowania 

  1. Placki ziemniaczane przygotuj według instrukcji na opakowaniu. 
  2. Pierś z kaczki przypraw solą i pieprzem, obsmaż na patelni na złoty kolor tak, żeby w środku była różowa. Po 10 minutach pokrój na plastry. 
  3. Śliwki przekrój na połówki, wyjmij pestki i obsmaż na skarmelizowanym miodzie. 
  4. Dresing: oliwę z oliwek połącz z miodem, octem balsamicznym, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. 
  5. Gruszkę i suszone pomidory pokrój na nieduże kawałki, dodaj szpinak, orzeszki pinii i wymieszaj z dresingiem. 
  6. Sałatkę układaj następująco: placki, szpinak, śliwki, kaczka, na końcu posyp obficie orzeszkami pinii.