Loaded fries ze stekiem, sosem berneńskim i truflą
Składniki
1 porcja
- 150 g frytek Aviko Super Crunch Pure & Rustic
- 150 g steka (z polędwicy, łaty lub łopatki)
Sos berneński z truflą
- 50 ml wytrawnego białego wina
- 50 ml białego octu winnego
- 1 szalotka
- 15 g liści estragonu
- 2 żółtka
- 3 łyżki wody
- Szczypta soli
- 3 łyżki masła w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka mielonej czarnej trufli
Do dekoracji
- Posiekany szczypiorek
- 10 g wiórków czarnej trufli
Sposób przygotowania
- Na patelnię wlej wino, ocet, umieść szalotkę i połowę estragonu. Gotuj na wolnym ogniu 5-10 minut, aż płyn zredukuje się do ok. 1/3 objętości.
- Odcedź płyn od reszty składników i zostaw do wystygnięcia. W międzyczasie roztop masło.
- Zmiksuj żółtka z wystudzonym płynem, aż całkowicie się połączą, a następnie powoli wlewaj roztopione masło, aż powstanie sos.
- Wykończ sos pozostałym estragonem i truflą.
- Dopraw stek i usmaż do pożądanego stopnia wysmażenia. Kiedy odpocznie, pokrój w plastry.
- Przygotuj frytki Aviko Super Crunch Pure & Rustic zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Rozłóż plastry steka na frytkach, polej sosem, udekoruj szczypiorkiem i wiórkami trufli.