loaded_fries_ze_stekiem_sosem_bernenskim_i_trufla przepis Aviko do restauracji

Loaded fries ze stekiem, sosem berneńskim i truflą

Składniki

1 porcja

Sos berneński z truflą

  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • 50 ml białego octu winnego
  • 1 szalotka
  • 15 g liści estragonu
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki wody
  • Szczypta soli
  • 3 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka mielonej czarnej trufli

Do dekoracji

  • Posiekany szczypiorek
  • 10 g wiórków czarnej trufli
loaded_fries_ze_stekiem_sosem_bernenskim_i_trufla przepis Aviko do restauracji

Sposób przygotowania

  1. Na patelnię wlej wino, ocet, umieść szalotkę i połowę estragonu. Gotuj na wolnym ogniu 5-10 minut, aż płyn zredukuje się do ok. 1/3 objętości.
  2. Odcedź płyn od reszty składników i zostaw do wystygnięcia. W międzyczasie roztop masło.
  3. Zmiksuj żółtka z wystudzonym płynem, aż całkowicie się połączą, a następnie powoli wlewaj roztopione masło, aż powstanie sos.
  4. Wykończ sos pozostałym estragonem i truflą.
  5. Dopraw stek i usmaż do pożądanego stopnia wysmażenia. Kiedy odpocznie, pokrój w plastry.
  6. Przygotuj frytki Aviko Super Crunch Pure & Rustic zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  7. Rozłóż plastry steka na frytkach, polej sosem, udekoruj szczypiorkiem i wiórkami trufli.
Aviko super-chrupiace-frytki-ze-skorka-o-domowym-wygladzie na talerzu w restauracji