loaded_fries_z_kalafiorem_smazonym_w_stylu_koreanskim przepis Aviko do restauracji

Loaded fries z kalafiorem smażonym w stylu koreańskim

Składniki

2 porcje

Ciasto

  • 100 g mąki samorosnącej
  • 75 ml napoju roślinnego (ryżowego lub owsianego)
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki

Glazura

  • 50 g pasty gochujang
  • 50 ml sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego 
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku

Dodatkowe składniki

  • 15 ml majonezu sriracha
  • Cebula dymka
  • 1 łyżka nasion sezamu
loaded_fries_z_kalafiorem_smazonym_w_stylu_koreanskim przepis Aviko do restauracji

Sposób przygotowania

  1. Podziel kalafior na różyczki, odłóż na bok liście.
  2. Wymieszaj składniki na ciasto i zanurzaj w nim różyczki kalafiora, a następnie smaż partiami 5-10 minut do zrumienienia.
  3. Przygotuj frytki Aviko Super Crunch zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Połącz składniki na glazurę i maczaj w niej usmażone różyczki kalafiora.
  5. Pokrój i podsmaż liście kalafiora.
  6. Rozłóż frytki na talerzach, na nich umieść liście i różyczki kalafiora, polej majonezem sriracha i posyp całość sezamem i pokrojoną dymką.
super-chrupiace-frytki-9i5mm-ze-skorka-aviko-serwis