Loaded fries z kalafiorem smażonym w stylu koreańskim
Składniki
2 porcje
- 300 g frytek Aviko Super Crunch 9,5 mm ze skórką
- 1 kalafior
Ciasto
- 100 g mąki samorosnącej
- 75 ml napoju roślinnego (ryżowego lub owsianego)
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka mielonej papryki
Glazura
- 50 g pasty gochujang
- 50 ml sosu sojowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
Dodatkowe składniki
- 15 ml majonezu sriracha
- Cebula dymka
- 1 łyżka nasion sezamu
Sposób przygotowania
- Podziel kalafior na różyczki, odłóż na bok liście.
- Wymieszaj składniki na ciasto i zanurzaj w nim różyczki kalafiora, a następnie smaż partiami 5-10 minut do zrumienienia.
- Przygotuj frytki Aviko Super Crunch zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Połącz składniki na glazurę i maczaj w niej usmażone różyczki kalafiora.
- Pokrój i podsmaż liście kalafiora.
- Rozłóż frytki na talerzach, na nich umieść liście i różyczki kalafiora, polej majonezem sriracha i posyp całość sezamem i pokrojoną dymką.