przepis-gratiny-z-pancetta-i-rozmarynem

Gratiny z pancettą i rozmarynem

Składniki

gratiny-ziemniaczane-z-serem-ementaler-i-smietanka-aviko-serwis

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Kładziemy gratiny na blasze do pieczenia i pieczemy je w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut, aż będą złotobrązowe i upieczone.
  2. W międzyczasie miksujemy pomidory za pomocą blendera ręcznego. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Smażymy pancettę przez 4 minuty, aż będzie chrupiąca.
  3. Układamy gratiny na półmisku. Na wierzch wykładamy pastę pomidorową. Na wierzchu rozkładamy pancettę i kładziemy gałązkę rozmarynu w każdym gratinie.

Wskazówka: Wolisz danie bez mięsa? Zastąp pancettę chrupiącą smażoną ciecierzycą, którą doprawisz mielonym kminem rzymskim, (wędzoną) papryką w proszku i solą morską.