Gratiny z pancettą i rozmarynem
Składniki
- 8 Aviko Gratinów Ziemniaczanych z Serem Ementaler i Śmietanką
- 100 g pomidorów półsuszonych w oleju
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100 g pancetty pokrojonej w plastry
- 8 gałązek rozmarynu o równej długości
Użyte produty
Sposób przygotowania
- Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Kładziemy gratiny na blasze do pieczenia i pieczemy je w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut, aż będą złotobrązowe i upieczone.
- W międzyczasie miksujemy pomidory za pomocą blendera ręcznego. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Smażymy pancettę przez 4 minuty, aż będzie chrupiąca.
- Układamy gratiny na półmisku. Na wierzch wykładamy pastę pomidorową. Na wierzchu rozkładamy pancettę i kładziemy gałązkę rozmarynu w każdym gratinie.
Wskazówka: Wolisz danie bez mięsa? Zastąp pancettę chrupiącą smażoną ciecierzycą, którą doprawisz mielonym kminem rzymskim, (wędzoną) papryką w proszku i solą morską.