Dip Jalapeño
Składniki (4 porcje)
- 600 g Aviko Grip ' n Dip
- 1 mała szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 75 g krążków papryki jalapeño (odsączonych ze słoika)
- 2 łyżeczki kaparów
- 5 gałązek płaskiej pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki soku z limonki
- Blender ręczny
Użyte produkty
Sposób przygotowania
- Grubo posiekaj szalotkę i czosnek.
- Włóż paprykę z szalotką, czosnkiem, kaparami i pietruszką do maszynki do mielenia. Dodaj oliwę z oliwek i sok z limonki.
- Zmiel na gruby dip. Dopraw solą i dodatkowym sokiem z limonki w razie potrzeby i wrzuć jalapeño do miski.
- Przygotuj frytki zgodnie z instrukcją na opakowaniu i podawaj z dipem.
Wskazówka: aby uzyskać łagodniejszy smak, zastąp połowę papryki jalapeño zieloną papryką