Dip-jalapeno

Dip Jalapeño

Składniki (4 porcje)

  • 600 g Aviko Grip ' n Dip
  • 1 mała szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 75 g krążków papryki jalapeño (odsączonych ze słoika)
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 5 gałązek płaskiej pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki soku z limonki
  • Blender ręczny

Sposób przygotowania

  1. Grubo posiekaj szalotkę i czosnek.
  2. Włóż paprykę z szalotką, czosnkiem, kaparami i pietruszką do maszynki do mielenia. Dodaj oliwę z oliwek i sok z limonki.
  3. Zmiel na gruby dip. Dopraw solą i dodatkowym sokiem z limonki w razie potrzeby i wrzuć jalapeño do miski.
  4. Przygotuj frytki zgodnie z instrukcją na opakowaniu i podawaj z dipem.

Wskazówka: aby uzyskać łagodniejszy smak, zastąp połowę papryki jalapeño zieloną papryką