Dip Babaganoush
Składniki (4 porcje)
- 600 g Aviko Grip ' n Dip
- 2 bakłażany
- 2 łyżki pasty sezamowej
- 1 cytryna
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka sezamu (najlepiej czarnego)
- Pieprz i sól
Użyte produkty
Sposób przygotowania
- Przekrój bakłażana wzdłuż i pokrój miąższ.
- Skrop oliwą z oliwek i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 ºC przez około 30 minut.
- Kiedy bakłażan ostygnie wyciągnij z niego miąższ łyżką. Następnie rozgnieć go w misce widelcem.
- Drobno posiekaj czosnek i dodaj do zacieru.
- Dodaj pastę sezamową, wyciśnij sok z jednej cytryny do dipu.
- Mieszaj do uzyskania gładkości i dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj w misce i posyp sezamem.
- Przygotuj frytki zgodnie z instrukcją na opakowaniu i podawaj z dipem.
Wskazówka: aby uzyskać świeży akcent, dodaj drobno posiekaną świeżą miętę.