dip-babaganoush

Dip Babaganoush

Składniki (4 porcje)

  • 600 g Aviko Grip ' n Dip
  • 2 bakłażany
  • 2 łyżki pasty sezamowej
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sezamu (najlepiej czarnego)
  • Pieprz i sól

Sposób przygotowania

  1. Przekrój bakłażana wzdłuż i pokrój miąższ.
  2. Skrop oliwą z oliwek i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 ºC przez około 30 minut.
  3. Kiedy bakłażan ostygnie wyciągnij z niego miąższ łyżką. Następnie rozgnieć go w misce widelcem.
  4. Drobno posiekaj czosnek i dodaj do zacieru.
  5. Dodaj pastę sezamową, wyciśnij sok z jednej cytryny do dipu.
  6. Mieszaj do uzyskania gładkości i dopraw solą i pieprzem.
  7. Podawaj w misce i posyp sezamem.
  8. Przygotuj frytki zgodnie z instrukcją na opakowaniu i podawaj z dipem.

Wskazówka: aby uzyskać świeży akcent, dodaj drobno posiekaną świeżą miętę.