Jak świętować Dzień Frytek?
Frytki to przekąska uwielbiana na całym świecie, a Dzień Frytek to oczywiście celebracja w Aviko. Chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku, smakują doskonale nawet bez dodatków, wystarczy odrobina soli.
Historia frytek
Frytki to jedna z potraw, których nazwa międzynarodowa jest myląca, ponieważ podczas gdy mówi się o nich "French fries" (tłum. frytki francuskie), tak naprawdę pochodzą z Belgii. Opowieść o ich powstaniu można znaleźć w rodzinnym rękopisie datowanym na 1781 r., z którego wynika, że ziemniaki były pierwotnie pokrojone w kształt ryby i podawane zamiast ryb w kilku małych wioskach w Belgii. Historia opowiada, że rzeka zamarzła, a ryby, które zwykle łowili i smażyli, nie dały się złapać, więc trzeba je było zastąpić.
Był to również ulubiony przysmak francuskich żołnierzy podczas I wojny światowej. Oficjalnym językiem w Belgii w tym czasie był francuski, w wyniku czego mężczyźni myśleli, że są we Francji. Co ciekawe, w tym rejonie świata nadal nazywa się je "Flamandzkimi Frytkami". Teraz te smakołyki są uwielbiane na całym świecie, stając się nawet "narodową przekąską" Holandii.
Jak świętować Dzień Frytek w restauracji?
Biorąc pod uwagę popularność frytek, nie dziwi nas fakt, że świat wymyślił tak wiele różnych odmian tego pysznego dodatku. Tak więc jednym z najlepszych sposobów na świętowanie Dnia Frytek jest zorganizowanie przyjęcia opartego o międzynarodowe menu z dodatkiem frytek w wielu odsłonach.. Czas pomyśleć jak zaprezentować tą przekąskę swoim gościom. Jednym z najprostszych sposobów jest po prostu dodanie posiekanej surowej cebuli do keczupu, jak robią to w Holandii. Bardziej odważnym proponujemy wypróbowanie poniższych propozycji!
Klasyczny Fish&Chips to brytyjskie narodowe danie, którego nie da się nie kochać. Do tego przepisu użyj grubej białej ryby; preferowany jest dorsz. Filety maczane są w cieście z mąki, która zawiera zarówno piwo, jak i wodę gazowaną, ponieważ nasycenie dwutlenkiem węgla zapewnia lekką, chrupiącą skórkę. Najlepsze frytki do tego dania to Aviko Super Crunch 6 mm ze skórką. Wskazówka: użyj tego samego garnka do usmażenia frytek, następnie ryby, a następnie ponownie frytek dla pełniejszego smaku. Podawaj z kuflem zimnego piwa, a Twoi goście będą zachwyceni.
Jeśli chcesz dodać lżejszą i zdrowszą wersję "fish&chips" do swojego menu, burger rybny jest idealnym wyborem! Dzięki połączeniu smaku ryb, majonezu wasabi i mieszanki różnych smakowitych dodatków, burger rybny można nazwać sycącą przekąską. Podawaj z frytkami Aviko Pure & Rustic i ciesz się smakiem!
Stek - to zawsze dobry pomysł, to król wszystkich dań mięsnych, czy to z sosem grzybowym, w tacosach, czy podawany z chrupiącymi frytkami i sałatką coleslaw. Jako dodatek wybierz bardzo cienkie frytki Super Crunch 7 mm lub lub grubsze Super Crunch Steakhouse, chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. Umieść pergamin na drewnianej desce, wyłóż na nim stek, frytki i coleslaw i udekoruj pomidorkami koktajlowymi.
Komu potrzebny jest stek, kiedy mowa o słodkich frytkach? Po prostu podaj je z różnymi sosami i słupkami warzyw i idealna przekąska jest gotowa.
Pamiętaj, że możesz czerpać inspiracje z całego świata, aby stworzyć własny pomysł na frytki.
Canadian Poutine - Ten przepis to klasyczny sposób na frytki, pochodzący z Kanady. To danie jest niesamowicie zaskakujące, łącząc chrupiącą i miękką konsystencję frytek (WSKAZÓWKA Aviko: wybierz wybierz klasyczne frytki proste 11 mm) z bogatym sosem wołowym i posypane kruszonką serową.
Greckie frytki - Morze Śródziemne rzadko zawodzi w przygotowaniu i tak pysznego jedzenia bogatego i pełnego zapachów domu. Jeśli kochasz klasyczne greckie smaki sera parmigiano-reggiano lub romano, czosnek i oregano, te frytki sprawią, że będziesz się uśmiechać. Wskazówka Aviko: wybierz wybierz grube frytki Super Crunch 15 mm, dodaj do nich sól czosnkową, oregano i któryś z wymienionych wcześniej serów. Aby uzyskać lepszy efekt, użyj białego, twarogowego sera, prawdziwie żądni przygód mogą użyć sera Mazithra.
Oto kilka dań, które mogą uatrakcyjnić Dzień Frytek i naprawdę podkreślić niesamowitą wszechstronność tego wielowiekowego przysmaku. Rozgrzej zatem frytownicę, wybierz frytki Aviko i świętuj Dzień Frytek, zajadając się tą pyszną przekąską!
Jeśli chcesz być na bieżąco z nowinkami ze świata gastronomii, otrzymywać wiedzę przydatną w prowadzeniu lokalu gastronomicznego i informacje o nowych produktach i konceptach w Aviko, ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA, korzystając z formularza poniżej.